europarlament

Odbačeni zahtjevi da postanemo liberalniji od EU

Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
Odbačeni zahtjevi da postanemo liberalniji od EU
20.02.2013.
u 16:22
Odbačen je i amandman koji je trebao pozvati vladu da omogući Hrvatima da mijenjaju spol čak i bez prethodno obavljenog kirurškog zahvata.
Pogledaj originalni članak

Među amandmanima na posljednji prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o Hrvatskoj odbačen je i amandman koji je trebao pozvati vladu da omogući Hrvatima da mijenjaju spol čak i bez prethodno obavljenog kirurškog zahvata.

Taj su amandman predložile dvije eurozastupnice iz redova lijevih zelenih stranaka, Franziska Brantner (Njemačka) i Marije Cornelissen (Nizozemska), i on je glasio ovako: “... prava LGBT građana su znatno poboljšana (LGBT je skraćenica za lezbijke, gayeve, biseksualne i transrodne osobe, op. a.). Međutim, pozivamo Hrvatsku da razmotri dodatna zakonska poboljšanja, uključujući i uklanjanje obveze kirurškog zahvata u administrativnim procedurama promjene spola...”

Hrvatski političari s kojima smo neslužbeno u kuloarima razgovarali o ovom amandmanu ironično su komentirali: “Super, traže od nas da budemo liberalniji nego što su same članice EU.” Amandman nije prošao na jučerašnjem glasanju, ali on samo pokazuje kako među amandmanima koje predaju europarlamentarci ima svakakvih, i onih kojima je mjesto u jednoj rezoluciji EP-a i onih kojima nije. Odbačen je i amandman Ive Vajgla, koji je u posljednjoj rezoluciji EP-a o Hrvatskoj želio kritizirati Katoličku crkvu zato što i “neki visoki predstavnici Crkve redovito koriste jezik koji otvoreno poziva na nesnošljivost prema LGBT osobama”.

– Slažem se s Vajglom, ali tome nije mjesto u rezoluciji – rekao je u raspravi Jozo Radoš, a istim argumentom koristio se i izvjestitelj za Hrvatsku Libor Rouček. – Ne bismo trebali izdvajati instituciju poput Katoličke crkve – rekao je češki europarlamentarac.

Rumunjska zastupnica Monica Macovei također se našla među onima čiji su amandmani većinom odbačeni, a ne prihvaćeni. Odbačena je njezina najradikalnija ideja da se Hrvatskoj uvede monitoring i nakon stupanja u članstvo. Takav monitoring imaju Bugarska i Rumunjska, ali Hrvatska ga neće imati. Čak i da je njezin amandman prihvaćen, Hrvatska ga ne bi imala jer o tome ne odlučuje Europski parlament pa je njezin amandman bio življi u medijima nego u stvarnosti. No, jedan amandman Monice Macovei je prihvaćen, i to onaj koji govori da treba ohrabrivati istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj. 

>> Nakon ulaska u EU monitoringa za Hrvatsku neće biti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

TR
tramontana
16:41 20.02.2013.

Sta je na sve to rekla Anticevicka?

OB
-obrisani-
16:54 20.02.2013.

Dakle, rezolucija ide svojim tokom .. ništa novog , a ovih "pametnih" će uvijek biti ... oni bi svoje radikalne ideje utrpali drugima, kad već ne mogu doma kod sebe.

OG
Oger
16:38 20.02.2013.

"......jedan amandman Monice Macovei je prihvaćen, i to onaj koji govori da treba ohrabrivati istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj." Dajte taj amandman Karamarku da ga prepise milijun puta. On je inace specijalist za zatvaranje istrazivackih novinara.