Živi zid:

'Očito je da Vlada nema volje ni znanja da riješi problem Uljanika'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Konferencija Živog zida o Uljaniku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Konferencija Živog zida o Uljaniku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Konferencija Živog zida o Uljaniku
28.03.2019.
u 14:56
Treba pronaći taj novac i njime spasiti Uljanik i 3. maj, ali i cijelu hrvatsku brodogradnju koja je u ovom stanju jer je pokradena, kazao Ivan Vilibor Sinčić
Pogledaj originalni članak

Kad ima volje, ima i načina da se problem riješi, a očito je da Vlada nema volje ni znanja da riješi problem Uljanik grupe, ocijenili su danas u Živom zidu iz kojeg poručuju kako je za razrješenje upitne budućnosti Uljanika i 3. maja hitno potrebna državnička odluka.

- Plenković je pokazao da je nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, a tako i problem Uljanika i 3. maja, zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti opet će se tjednima i mjesecima stvar odugovlačiti dok radnici gladuju i žive u neizvjesnosti svaki dan. To je nedopustivo, ovdje je potrebna državnička intervencija – kazao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Da je on premijer, mijenjao bi Zakon o porijeklu imovine, provjerili bi imovinu cijele uprave i Nadzornog odbora, ali i političara, prije svega lokalnih.

- Treba pronaći taj novac i njime spasiti Uljanik i 3. maj, ali i cijelu hrvatsku brodogradnju koja je u ovom stanju jer je pokradena. 31 milijarda kuna uložena u nekoliko desetljeća u brodogradnju nije dana za kuće, bazene, stanove, firme na Maršalovim otocima, ona je dana za gradnju brodova, no ti su novci nenamjenski potrošeni i nema se što tu čekati nego odmah ispitati porijeklo imovine svih uključenih – naglasio je Sinčić.

Politika je najodgovornija za propast brodogradilišta Uljanik i 3. maj, nastavlja čelnik Živog zida, podsjetivši kako su CERN i Ministarstvo gospodarstva, a time i cijela Vlada, posljednjih 60 mjeseci primali izvješća o provedenoj reviziji koja su otkrila brojne nepravilnosti u 3. maju, te 35 mjeseci za Uljanik.

- Politika je sama izvlačila novac, znali su kakvo je stanje, ali ipak su davali novac i činili kazneno djelo. Tolerirali su sve jer su očito od toga imali neke koristi i primili neku pinku sa strane – optužuje Sinčić. Ne vidi smisao u eventualnom dogovoru oporbe da se ide u opoziv nadležnog ministra gospodarstva Darka Horvata, samo bi, vjeruje, gubili vrijeme na skupljanje potpisa.

- Oni trebaju dati ostavke sami i odmah, nisu ni trebali doći na vlast. Neka on sam odstupi – naglašava.
Njegov stranački kolega Branimir Bunjac dodaje kako nam sad trebaju državničke mjere čovjeka koji vlada situacijom, a ne nekoga, tvrdi, "tko kleči pred EU i raznim interesnim skupinama".

Podsjeća kako je država brzo i spremno intervenirala u Agrokor, kako je brzo napisan lex Agrokor, pa se čudi kako Vladi za spas Uljanik grupe treba ovoliko vremena.

- Je li razlog u tome što se iz Agrokora mogao izvući novac, a s brodogradnjom se zapravo davno oprostilo? Je li postojao plan uništenja brodogradnje još od ulaska u EU? Ako se ne mogu spasiti Uljanik i 3. maj, što će biti s ostalim brodogradilištima, što će biti s Brodosplitom recimo – zanima Bunjca. Ovo je, naglašava, tek početak, odnosno prvo poluvrijeme.

- Uskoro slijedi drugo poluvrijeme, nestat će cijela brodogradnja, ali i pozicija Hrvatske kao pomorske zemlje – zaključuje Bunjac.
Sinčić je usput komentirao i slučaj ministrice Gabrijele Žalac koja, čini se, još uživa zaštitu premijera, unatoč prometnoj u kojoj je udarila 10-godišnje dijete vozeći bez važeće vozačke koja je istekla prije tri godine, kao i unatoč aferi Mercedes.

- To je sad već ismijavanje s inteligencijom građana, vrhunac dekadencije političara. Pretvorili smo se u društvo bez ikakve odgovornosti i to je ono najgore – zaključio je Ivan Vilibor Sinčić.

Video: Stadion Maksimir

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

DU
Deleted user
15:00 28.03.2019.

A kak bi vi to riješili? Time da pumpate naše pare u nedogled u zamjenu za glasove na izborima??? Ili još bolje: da štampate kune do besvijesti i time izazovete hiperinflaciju? Malo morgen!!!

DU
Deleted user
15:42 28.03.2019.

Vama je isto i da je Vlada donijela odluku o Uljaniku opet bi srali isto . Vama paše jedno i drugo samo da je kritizirati - prepametni ste nema šta NEPISMENOST je najteža bolest....

RO
ronyday
15:42 28.03.2019.

Očito će se skinuti mlinski kamen sa vrata, ali što učiniti da sa grbače skinemo ovakve parazite kao što su bitange na slici.