pad obrane

Obljetnica stradanja Bogdanovaca: I danas nepoznata sudbina 27 mještana

Foto: Branimir Bradarić
bogdanovci
Foto: Branimir Bradarić
bogdanovci
Foto: Branimir Bradarić
bogdanovci
10.11.2013.
u 12:12
Nekoliko godina poslije u Bogdanovce se opet vratio život i čuje se dječja igra i smijeh.
Pogledaj originalni članak

Polaganjem vijenaca i molitvom u mjesnoj crkvi danas je obilježena obljetnica pada obrane Bogdanovaca, sela nedaleko od Vukovara koje je među onima koji su najviše stradali u Domovonskom ratu.

– Bogdanovci su svakako jedno od mjesta u Hrvatskoj koje je najviše dalo za stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske. Dovoljno je reći da je iz ovoga sela ubijeno ili se i danas vode kao nestali 89 mještana. Među njima je i 27 naših prijatelja i suboraca koji se i danas vode kao nestali. Uz 89 stradalih bogdanovčana ovdje je život izgubilo i 40 suboraca iz cijele Hrvatske koji su nam tih najtežih dana došli pomoći u obrani, kaže zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta.

Govoreći o još jednoj tužnoj obljetnici kaže da mještanima Bogdanovaca, kao i ostalih stradalih naselja u Hrvatskoj, ne preostaje ništa drugo nego i dalje govoriti o tim danima i prisjećati se poginulih i nestalih.

– Moramo to raditi da se ne zaboravi. Činimo to i da nekako potaknemo one koji nešto znaju, da im proradi savjest, kako bi nam rekli gdje se nalaze tijela nestalih mještana, ističe Matković dodajući da su Bogdanovci i u Drugom svjetskom ratu preživjeli strašna stradanja.

Tada je smrtno stradao 61 mještanin od kojih je samo njih sedam pokopano dok svi ostali nikada nisu pronađeni. Tijekom jeseni 1991 godine Bogdanovce je branilo 200-tinjak branitelja iz sela i svih dijelova Hrvatske. Tu su, kako Matković kaže, bili i osobe koje nisu ni znali za Bogdanovce do tada niti su do tada ikada bili u Slavoniji.

– Branili smo se dok smo mogli i dok smo imali oružja. Toga 10. studenoga zabilježen je najjači napad i obrana je pukla. Oko 70 posto branitelja izvuklo se u proboju, prisjeća se Matković. Poslije godina progonstva i s mirnom reintegracijom mještane je zadesio još jedan šok. Selo je bilo srušeno gotovo do temelja. Niti jedna kuća u selu nije bila čitava i zadovoljavala uvjete za život. One koje i nisu bile toliko stradale su zapaljene i devastirane.

Međutim, nekoliko godina poslije u Bogdanovce se opet vratio život i čuje se dječja igra i smijeh.   

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BO
booloo
12:27 10.11.2013.

krivci za zločin počinjen u Bogdanovcima još uvjek šetaju po Vukovaru i okolini. vlast nema interase i volje za kažnjavanje krivaca

SW
swic
12:46 10.11.2013.

prava vlada boli ih djon oni hoce cirilicu

ĆA
ćaćaća
20:41 10.11.2013.

partijaši se nisu došli pokloniti žrtvama?