VUKOVAR

Obljetnica humanitarnog konvoja koji je spasao stotinjak života

Foto: Branimir Bradarić
Obljetnica humanitarnog konvoja koji je spasao stotinjak života
20.10.2017.
u 14:45
Preživjeli ranjenici kažu kako taj dan slave kao svoj drugi rođendan te da su svjesni da bi, da toga dana nisu izašli iz opkoljenoga grada, vrlo vjerojatno završili na Ovčari
Pogledaj originalni članak

Okupljanjem preživjelih ranjenika te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Općoj županijskoj bolnici Vukovar danas je obilježena 26. obljetnica Humanitarnog konvoja ranjenika kojim je iz opkoljenoga grada izvučeno 120 tada najtežih ranjenika. Konvoj su organizirali Liječnici bez granica i Ministarstvo zdravstva RH i bio je to jedini takav konvoj kojim je izvučen dio ranjenika iz opkoljenoga Vukovara.

- Ovo je još jedna prilika da preživjeli ranjenici i medicinsko osoblje evociraju uspomene na taj iznimno važan događaj iz Domovinskoga rata. Taj dan 1991. godine bio je sretan dan za te ljude koji su bili teško ranjeni ali su mogli nastaviti dalje liječenje. Znamo da kada su 18. studenoga vojska i paravojne postrojbe ušle u Vukovar i bolnicu da su mnogi završili na Ovčari, a za mnoge niti danas ne znamo gdje su pokopani, rekla je ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Preživjeli ranjenici kažu kako taj dan slave kao svoj drugi rođendan te da su svjesni da bi, da toga dana nisu izašli iz opkoljenoga grada, vrlo vjerojatno završili na Ovčari.

- Ležali smo u kamionima na stiroporima. Svi teško ranjeni i u bolovima. Dogovor je bio kada netko ima neizdržive bolove da digne ruku u zrak poslije čega bi nam dali injekciju. Put je tako trajao 15-ak sati dok nismo došli do Đakova, rekao je Šandor Galgoci koji je kao ranjenik prošao cijeli taj put.

Marijan Boban podsjetio je kako je jedan od kamiona naletio na minu te da je jedna od sestara Liječnika bez granica smrtno stradala tom prilikom. Prisjetio se i kako su kada su došli u Šid zapjevali iz jednoga kamiona pjesmu „Ustani bane“ jer su mislili u tom mraku i toliko dugom putu da su došli do Đakova.

Među uzvanicima je bio i pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić koji je rekao kako je organizacija humanitarnog konvoja bila izuzetno važan događaj tijekom Domovinskog rata.

-Danas se na području Vukovarsko-srijemske županije traga za 482 osobe, odnosno, za 403 nestale osobe i 79 posmrtnih ostataka. Da nije bilo toga konvoja taj broj bio sigurno puno veći, rekao je Sučić.  

Dodao je i kako je Uprava za zatočene i nestale, koju predvodi, u godinu i pol dana rada promijenila metodologiju rada te usvojih pet novih tehnoloških disciplina za pretraživanje terena. Uveli su tako nove georadare, snimanje terena iz zraka te koriste i usluge obavještajno izvidničke satnije MORH-a.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

B2
bokida 2
15:54 20.10.2017.

Svaka čast ako je spasao.

Avatar Charlie1
Charlie1
15:29 20.10.2017.

Spasao??? 😱