Bolji i od SAD-a

Objavljena lista najslobodnijih zemalja na svijetu. Pogledajte kako stoji Hrvatska

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Prosvjed Sindikata pravosudne policije ispred Ministarstva pravosuđa
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: prosvjedno okupljanje studenata i zaposlenika FF-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Prosvjed Sindikata pravosudne policije ispred Ministarstva pravosuđa
03.03.2021.
u 14:29
Freedom House, a radi se o najrelevantnijem indeksu slobode na svijetu, sve države svijeta smješta u tri kategorije: slobodne, djelomično slobodne i neslobodne
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je politički i demokratski slobodnija od Sjedinjenih Država! Na najpoznatijoj listi demokracija koju svake godine objavljuje nevladina organizacija Freedom House, Hrvatska se s 85 bodova smjestila iznad SAD-a koji ima 83. Prošle je godine Hrvatska imala jedan bod manje od SAD-a.

Freedom House, a riječ je o najrelevantnijem indeksu slobode na svijetu, sve države svijeta smješta u tri kategorije: slobodne, djelomično slobodne i neslobodne te su Hrvatska i SAD obje u prvoj kategoriji, ali je demokracija u SAD-u toliko nazadovala u posljednje vrijeme da je ta zemlja po stupnju slobode i demokracija pala ispod Hrvatske. Na vrhu ljestvice smještene su tri skandinavske države, Finska, Norveška i Švedska koje imaju maksimalnih 100 bodova, a Hrvatska se sa svojih 85 bodova smješta ispod većine države Europske unije, ali ne i svih (ispod su Bugarska, Rumunjska, Poljska te Mađarska koja je u kategoriji djelomično slobodnih).

Američka 83 boda u rangu su Paname, Rumunjske, Južne Koreje, a manje ima primjerice od Latvije ili Mongolije. Na lošu poziciju SAD-a utjecao je sigurno upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kongresa koji su u siječnju pokušali spriječiti prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena. Također je 2020. bila godina velikih antirasističkih prosvjeda i debata.

Freedom House inače ocjenjuje države prema 25 indikatora koji ocjenjuju zdravlje demokracije. Zanimljivo, Sjeverna Koreja nije i najmanje slobodna država, ima 3 boda, a Turkmenistan i Eritreja te još nekoliko njih imaju dva boda. Hrvatska ima 36 od 40 bodova u političkim pravima te 49 od 60 u građanskim slobodama. Od susjeda, Srbija je još dio djelomično slobodnih zemalja i ima 64 boda, a Bosna i Hercegovina 11 bodova manje. I Crna Gora je među djelomično slobodnima, a Slovenija ima čak 95 bodova i slobodna je zemlja.

Na globalnoj razini primjećuje se već 15-godišnja demokratska recesija u kojem razdoblju redovito pada broj slobodnih zemalja. I Hrvatska se nalazi u stagnaciji, prije četiri godine imala je primjerice dva boda više nego danas, a prošle godine je bila na istoj razini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar jeremija1
jeremija1
18:34 03.03.2021.

Vidim svaki dan na ovom portalu koliko smo "slobodni"...o pokojnim jugosima ne možeš niš komentirati. Ustvari, ta sloboda podrazumijeva pljuvanje po Hrvatima , a po ovima ne smiješ

BU
Bubreg2020
14:38 03.03.2021.

Freedom House, Amnesty international, Human rights watch, what's the diference?! Nema to veze sa demokracijom niti čovjekovim slobodama, već su to organizacije sa sumnjivim izvorima financiranja koje za novac blate i pljuju po npr. Hrvatskoj jer Srbi nemaju struju, a Butan ne da nikom ni ući ni izaći iz države pa nikom ništa. Taj Butan je protjerao sve hinduse u Nepal, što je Indija htjela prekinuti okupiravši neovisni Sikkim.

SI
sisavac
14:36 03.03.2021.

freedom house je samo deklaratorno nevladina organizacija, radi se o ekipi koja itekako rado prima državni novac, i u biti je jedna u nizu organizacija koja širi politiku jedne države, znate koje. o kakvim slobodama pričamo? dal u hrvatskoj ima oko 1% stanovništva po zatvorima, ko u americi? dal u hrvatskoj se ljude zatvara zbog prokazivanja kaznenih djela državnih organa? ovo nam ne znači ništa. recimo, u odnosu na nas većina arapskih zemljama bi trebala biti na dnu, al vidimo da nisu. velika je stvar kad neki šeik ženama da pravo držati volan, istina. to treba nagraditi.