Kolumna

'Draga Nado' ili jesu li nam ministri u stanju donijeti zakon

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
'Draga Nado' ili jesu li nam ministri u stanju donijeti zakon
29.09.2017.
u 18:53
Ima li radna skupina i dalje povjerenje za rad na ovom osjetljivom zakonu
Pogledaj originalni članak

Prije no što su ga mnogi odvjetnici i suci stigli i pročitati, Obiteljski je zakon povučen na doradu. Sporna i degradirajuća definicija obitelji zapela je u grlu samozatajnoj ministrici demografije i socijale, nakon oštre premijerove packe koju joj je uputio pokroviteljskim: “Draga Nado...”.

S punim je povjerenjem pustila radnu skupinu da izradi novi prijedlog zakona po kojem će se Hrvati vjenčavati, rastajati i odgajati djecu te pritom raspolagati svojom imovinom, uvjerena kako je posao u rukama stručnjaka. No, osim stručnosti, među članovima radne skupine postoji i nemala politička i svjetonazorska obojenost koja je u ovom slučaju poprilično došla do izražaja. Utjecala je do te mjere da se zakonskim prijedlogom pokušalo grubo oduzeti status obitelji svima koji nemaju djecu, pa i onima koji su je možda jednom imali ili koji je nikad nisu mogli imati. Pokušalo se reći djeci da nisu obitelj ako su ostali bez roditelja, pa žive s nekim rođacima, a jednako su poručili i djeci koja godinama odrastaju kod udomitelja i smatraju ih svojom jedinom obitelji.

Takvo sramotno ponižavanje i kršenje ljudskih prava ne može se odobriti u uređenoj državi, dovoljno je poražavajuće što je uopće i predloženo. Premijer Plenković reagirao je, možda prvi put, munjevito i učinio je dobru stvar. Zaustavio je puzajuće pipke države koji su krenuli ka krevetu i stolu svake obitelji.

Međutim, njegova opomena da se pri donošenju zakona ubuduće treba promijeniti metodologija i da ministri moraju svaki zakonski nacrt prvo pretresti i koordinirati na tijelima Vlade – zabrinjava. Navodi na zaključak da imamo nekompetentne ministre bez stvarnih ovlasti. Ima li stručna radna skupna i dalje povjerenje za rad na ovom osjetljivom zakonu? Tko će reći je li njihov prijedlog nakon najavljene dorade u skladu s dostignutim razinama ljudskih prava ili ih ipak smanjuju, kako to upozorava niz stručnjaka kritizirajući sporni nacrt? Glavni odbor vladajuće stranke? Neka su to od pitanja koja vise u zraku, uz gorak okus i nelagodu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
20:31 29.09.2017.

Zna se koja je definicija obitelji po međunarodnom pravu, a Hr nije ni Sjeverna Koreja ni Saudijska Arabija..

RI
rimac444
20:06 29.09.2017.

Zna li Plenković što nam radi orjuna, zločinačka partija, kako nam ruši temelje države i širi mržnju. Bez lustracije uspjeti će u svojim zločinačkim rabotama, a najveću krivnju će snositi vlada i predsjednica.

Avatar arhaika
arhaika
06:25 30.09.2017.

koja medijska hajka. ovako nisu reagirali na opancickin prijedlog