Upozorenje moskvi

Obama: Sad već strpljenje brojimo danima, uskoro ćemo djelovati

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Obama i Lavrov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Obama i Lavrov
25.04.2014.
u 22:45
Kerry: 
Ruski mediji promiču Putinovu fantaziju o tome što se događaja
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Barack Obama s azijske turneje poručio je da “nema vremena za odgađanje dogovorenog sporazuma u Ženevi i da su dani u pitanju”.

– Rusija nije ispunila svoj dio međunarodnog sporazuma, ilegalne oružane skupine nisu napustile Ukrajinu, Washington strpljenje broji u danima – rekao je Daniel Baer, američki veleposlanik u Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD da stoji iza političkih prevrata u Ukrajini i rekao da će Moskva reagirati ako njihovi interesi budu ugroženi.

Američki veleposlanik u NATO-u Douglas Lute tvrdi da su prodori ruskih zrakoplova u baltičkom zračnom prostoru zaustavljeni jer je NATO pojačao patrole nad baltičkim zemljama nakon ruske aneksije Krima. Najoštriji je američki državni tajnik John Kerry, koji naglašava da se tjedan dana od razgovora u Ženevi nije nimalo pomaknulo u pozitivnom smjeru te se kriza ne može riješiti ako je samo jedna strana spremna izbjeći sukob.

– Moskva nastavlja ugrožavati suverenitet i jedinstvo Ukrajine. Svaki dan, otkad smo napustili Ženevu, svijet je bio svjedokom priče o dvije države s bitno drugačijim razumijevanjem što znači međunarodni sporazum. Mi držimo svoju riječ, kao i Ukrajina, ali Moskva se ne ponaša po dogovoru. Svijet vidi da ukrajinski premijer i vlada rade u dobroj vjeri, ali isto tako prosuđuju da Rusija nastavlja s obmanom i destabilizacijom. U sedam dana Rusija nije napravila ni jedan konkretan korak u pravom smjeru. Ruski čelnici čine sve da bi propagandom opravdali svoje postupke pa im je najnovija teorija kako je CIA izumila internet kako bi kontrolirala svijet. To što rade apsurdno je, ali Amerika je, kako je ponovio predsjednik Obama, spremna djelovati – poručio je Kerry.

Jako oštra izjava američkog državnog tajnika daje i jasnu poruku Rusiji: Pomozite da smirimo krizu ili se suočite s novim sankcijama, kaže Kerry, koji hvali prijelaznu vladu u Kijevu, a kritizira ruske medije koji, ističe, promoviraju fantaziju Vladimira Putina o tome što se događa u Ukrajini.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

Avatar flegmatik
flegmatik
07:08 26.04.2014.

Inace, zanima me sto ce bit slijedece sankcije Rusiji: zabrana prikazivanja ruskih filmova na festivalu u Cannes-u, ili zabrana nastupa ruskih baletnih sastava u Europi. To bi, po mojoj procjeni, mogli bit zestoki udarci za Rusiju, koji pak ne bi ugrozili Europsku ovisnost o ruskom plinu.

AN
Ana33
07:14 26.04.2014.

Samozvani "gospodar svijeta"... izgubljen u prijevodu! Ljuti se ... samo ljuti! Namjeravao je uništiti i razbiti Rusiju! Koliko su to puta Rusi razorili Berlin? Koji su to osvajači gubili živote za "uzaludno" osvajanje Rusije? Isti oni koji se sada luđački razmeću...

ST
stomugromova
07:06 26.04.2014.

Suverenitet Ukrajine ne postoji ,otkad je izveden državni udar pod vodstvom CIA. Psihopati i gangsteri iz Washingtona,već 2 desetljeća,izvoze svoju militarističku ekonomiju i samo rade sr**a po svijetu.Neoliberalni korporativni fašizam u najgorem obliku.Neka se oni vrate kući pa će se i Rusi smiriti,samo njima to nije cilj.Žele zavaditi EU i Rusiju da bi mogli okupirati EU sa transatlantskom zonom slobodne trgovine,da bi nas njihovo krivonosi bankari mogli trovati sa GMO smećem.Uništili su SAD pa sad hoće još malo produžiti agoniju na teret EU.