SET NOVIH MJERA

O zatvaranju škola odlučuju ravnatelji i lokalni stožeri

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Bjelovar: Po prvi puta i bjelovarski učenici prvi dan škole dolaze s maskama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Školske učionice bit će prazne sljedeća dva tjedna
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pula: Školarci zaštićeni kabanicama i kišobranima šeću gradom
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Učenici prvog dana škole
26.11.2020.
u 13:07
Od 27 tisuća razreda u osnovnim i srednjim školama Hrvatska ima 1300 razreda u kojima je detektiran pozitivan učenik.
Pogledaj originalni članak

U setu novih mjera zaštite od koronavirusa, kao što je Večernji list već naglašavao, neće biti Vladine odluke kojom se na razini cijele Hrvatske zatvaraju škole. Ni osnovne ni srednje kako se to sve glasnije moglo čuti posljednjih dana.

Naime, odluka o održavanju nastave nije na Nacionalnom stožeru, već je u rukama Ministarstva obrazovanja. A Ministarstvo obrazovanja prepustilo je ravnateljima škola da u suradnji s lokalnim stožerima donesu odluku o tri modela održavanja nastave i odaberu onaj koji je najsigurniji i najbolji za njihove učenike.

Riječ je o jedinom pravednom modelu jer samo ravnatelji i nastavnici mogu procijeniti realnu sliku ugroženosti na svome području i po tome se trebaju voditi – i birati model nastave koji je najsigurniji za njihove učenike. Dakle, i dalje ostaje na snazi pravilo da svaka škola, a po broju slučaja i ugroženosti grada, općine i mjesta u kojem djeluje može samostalno donijeti odluku o tome hoće li se nastava održavati na daljinu, u školi ili mješovitim modelom.

Odluka o održavanju nastave ne bi trebala biti uvjetovana pritiscima. Uostalom, zatvaranje škola ni po čemu ne garantira da će djeca biti maksimalno zaštićena – jer zatvaranje škola ničim ne znači ograničavanje kretanja. Također, u cijelom svijetu ne postoji znanstveni rad koji dokazuje da su škole izvorišta zaraze, a djeca isključivo u učionicama podložna zarazi.

A kako izgleda statistika u našim školama – od ukupno 27 tisuća razreda u osnovnim i srednjim školama Hrvatska ima 1300 razreda u kojima je detektiran pozitivan učenik. Drugim riječima, od ukupnog broja učenika 0,5 posto je pozitivnih srednjoškolaca, a 0,29% srednjoškolaca.

VIDEO: Sindikat hrvatskih učitelja: "Nismo uključeni u organizaciju prosvjeda, održan je zbog medijske pažnje."

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.