Porezne izmjene

Novotny: Porez na štednju od 12 posto je premlak, trebao bi biti između 20-25 posto'

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Novotny: Porez na štednju od 12 posto je premlak, trebao bi biti između 20-25 posto'
02.01.2015.
u 09:45
Lokalna samouprava se digla na noge jer je promjenom zakona ostala bez oko 1,8 miljardi kuna, najavljuju podizanje prireza
Pogledaj originalni članak

Očekujemo rast potrošnje što bi trebalo potaknuti rast BDP-a i dizanje konkurentnosti u regiji. Sve plaće će dosad biti nešto manje oporezovane te 150.000 mirovina. Iako je zakon na snagu stupio jučer, povećanje će se osjetiti već ovaj mjesec.Najveći porast osjetit će oni saa 7-8 tisuća neto plaće – rekao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog.

Ekonomski analitičar Damir Novotny je komentirao da je puno onih koji su na minimalcu ili ne rade.

- Ekonomska snaga te mjere je stoga vrlo upitna. Ekonomski pokazatelji pokazuju da ekonomski rast pokreću jedino investicije, to se dogodilo 70-ih i 2000-tih. Bez toga nećemo stvoriti rast niti nova radna mjesta. Jedan od velikih ekonomskih mitova je da je rad u Hrvatskoj preskup – to nije točno. Porezi su ujednačeni, osim neoporezivog dijela koji je u drugim zemljama znatno viši.Kod nas su problemi strukturni, ne može se cijena rada smatrati razlogom ne rasta gospodarstava - rekao je Novotny.

Lokalna samouprava se digla na noge jer je promjenom zakona ostala bez oko 1,8 miljardi kuna, najavljuju podizanje prireza. 

- Sabor donosi zakone i on važe što je dobro, a što ne. Decentralizacija je očito jako potrebna, no pad ukupnog broja zaposlenih, a povećanje broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi i rast njihovih plaća, govori da se ondje ne vodi pažnjom dobrog gospodara. U ovakvim vremenima moramo se svi odreći nepotrebnog troška. Ova promjena koja se kreće oko dvije milijarde, ona će se preliti u džepove građana Zagreba, Rijeke, Splita i svih manjih mjesta - rekao je Rađenović i doda da se u praksi ne bi smjelo dogoditi da poslodavci zakinu radnike pa sebi ostave iznos za koji bi radnicima trebala porasti plaća.

- Mislim da to nije moguće. Pozivamo ih da se obrate sindikatima, ne vjerujemo da će poslodavci to učiniti jer je ovu mjeru pozdravio i HUP -  rekao je Rađenović.

Od 1. siječnja se oporezuje i zarada od štednje – porez kamata na štednju, 12 posto.

- Konkuretni smo na zemlje u okruženju i u Europi, 12 posto na prosječne iznose od 100.000 eura koje imaju hrvaski građani, znači dvije- tri tisuće kuna poreza. To je poticaj da se taj novac uloži i da se nekog zaposli – kaže Rađenović.

Damir Novotny kaže da je zakon dobar, ali da ga je trebalo doraditi.

- Sve razvijene zemlje imaju poreze na štednju od 20 do 25 posto. Nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj, ova mjera je premlaka. Investitori moraju ulagati svoj novac, a ne ga držati u štednji, s druge strane, trebalo je osloboditi štediše sa do 50.000 eura štednje. Oni nisu investitori - kaže Novotny.

>> Mrsić: Nijedan radnik neće moći početi raditi, a da nema prijavljeno mirovinsko osiguranje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
11:29 02.01.2015.

ovaj nowotny puše u rog sa SDP/HNS-om, najbolje da su odmah uveli porez na štednju od 110% tako da svake godine zagrabe i malo glavnice! fuj!

SA
santos008
09:59 02.01.2015.

I ovaj Novotny je strucnjak ko i moja pokojna nepismena baba

DU
Deleted user
09:57 02.01.2015.

Kaj je taj Novotny J. K. Rowling, pa moras vjerovati u bajke.