IZMEĐU POLJSKE I LITVE

Novo upozorenje iz Kremlja: Ruska vojska simulirala napade nuklearnim oružjem u Kalinjingradu

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin chairs supervisory board meeting of presidential forum "Russia - Land of Opportunity" in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a meeting of the Council of Legislators at the Federal Assembly in Saint Petersburg
Foto: RIA Novosti/REUTERS
FILE PHOTO: Russian Prime Minister Vladimir Putin and Deputy Prime Minister Sergei Ivanov visit the Almaz-Antei Air Defense plant in Moscow
storyeditor/2022-05-04/2022-04-12T102901Z_1481255147_RC2MLT9YUC27_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-PUTIN-LUKASHENKO.JPG
Foto: RIA Novosti/REUTERS/PIXSELL
Vladimir Putin
05.05.2022.
u 08:25
Ruski predsjednik Vladimir Putin već je u nekoliko navrata od početka invazije na Ukrajinu naglasio kako postoji ''opasnost od nuklearnog rata''
Pogledaj originalni članak

Novo upozorenje NATO-u stiglo je u srijedu iz ruskog ministarstva obrane nakon što je objavljeno kako je vojska u Kalinjingradu simulirala napade nuklearnim projektilima. 

Oko stotinjak vojnika simulirano je 'elektronsko lansiranje' balističkih raketnih sustava Iskander s nuklearnim oružjem, i to u ruskom gradu koji se na Baltičkom moru nalazi između dvije NATO članice - Poljske i Litve. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je u nekoliko navrata od početka invazije na Ukrajinu naglasio kako postoji ''opasnost od nuklearnog rata'', a upozorio je i na ''brzu odmazdu'' u slučaju da se Zapad izravno umiješa u ukrajinski sukob, prenosi Spiegel.

Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov upozorio je kako ruska državna televizija posljednjih dana pokušava učiniti upotrebu nuklearnog oružja prihvatljivim za javnost. 

- Dva tjedna slušamo na našim televizijskim ekranima da bi nuklearne silose trebalo otvoriti - kazao je. 

Inače, Rusija je najveća nuklearna sila s oko 4.500 operativnih nuklearnih oružja, no oni većinom nisu namijenjena za vojne operacije.  

>> Objavljene snimke žestokog napada na Azovstal

Europski embargo na uvoz ruske nafte

Stručnjaci o posljedicama embarga: Hrvatska među prvih 10 gubitnika ili će nas spasiti nafta s Mediterana

Što bi se sve moglo dogoditi u prijelaznom razdoblju do kraja ove godine malo tko zna, no domaći energetski stručnjaci poput Igora Dekanića nisu toliko pesimistični što se tiče problema s opskrbom budući da Hrvatska glavninu derivata uvozi s Mediterana, odnosno iz talijanskih rafinerija, a ima i svoj LNG terminal koji omogućuje alternativne izvore.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

JO
jocoudriga
16:30 05.05.2022.

Batina ima dva kraja....kao i viršla.

LI
lider
10:04 05.05.2022.

Pazite da vama svijet uz pomoć Kasparova ne složi simultanku, pa onda simulirajte do mile volje.

VA
vadis1
13:31 05.05.2022.

Rusija bi mogla upotrijebiti nuklearno oruzje. Postoji opasnost, to ne treba olako shvatiti.