konačno slobodna

Novinarka Vicdan Özerdem neće biti izručena Turskoj

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Novinarka Vicdan Özerdem neće biti izručena Turskoj
04.12.2012.
u 13:56
Ona će, kako doznajemo, u Zagrebu ostati još barem dva dana koliko je potrebno da joj putovnica pristigne iz Dubrovnika, a onda se vraća u Njemačku u kojoj ima politički azil
Pogledaj originalni članak

Hrvatska ipak Turskoj neće izručiti njihovu novinarku Vicdan Özerdem. Naime, danas je Vrhovni sud preinačio prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Dubrovniku i utvrdio da je njome povrijeđen Kazneni zakon te odbio izručenje novinarke Turskoj. Ona će, kako doznajemo, u Zagrebu ostati još barem dva dana koliko je potrebno da joj putovnica pristigne iz Dubrovnika, a onda se vraća u Njemačku u kojoj ima politički azil. Podsjetimo, Vicdan Özerdem je tijekom 90-ih uhićena u Turskoj te je batinama, pa i elektrošokovima, natjerana da potpiše kako je teroristica te je u Turskoj provela gotovo 10 godina u zatvorima. U Hrvatskoj je uhićena 25. srpnja ove godine na temelju raspisane tjeralice turskog Interpola iako je imala valjanu putničku ispravu za izbjeglice.

U Hrvatskoj je tako provela punih 5 mjeseci svakodnevno strahujući za vlastitu sudbinu.

– Presretna sam. Ne znam što bih rekla. Čitavo vrijeme ispitujem sve oko sebe je li ta informacija točna. Veselim se trenutku kada ću opet zagrliti svog sina – rekla je Özerdem.

Vrhovni sud je na temelju optužnice koja je pristigla iz Turske ustvrdio da iz optužnice ne proizlazi da je Vicdan organizirala grupu ili sudjelovala u udruženju radi činjenja kaznenih djela. Kako su zaključili, izručenje turske novinarke mora se odbiti i zbog toga što je ''po domaćem zakonu nastupila zastara kaznenog gonjenja ili zastara izvršenja kazne prije nego što je strani državljanin pritvoren ili kao okrivljenik ispitan''.

>>Turska novinarka još ne zna hoće li je sud vratiti u Njemačku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar nekakav
nekakav
17:36 04.12.2012.

zar interpolove tjeralice zastarijevaju? hehe, čudna neka trgovina. mislite da će ovo turci samo tak progutati? izručenje traži turska, i to od hrvatske. kakve veze ima njemački azil? po takvome, dobiš azil u nekoj zemlji, o možeš slobodno po svijetu hodati? neee, to vrijedi samo za tu zemlju. mi se zamjervamo svima kojima ne trebamo. što nas briga radi čega ovu kriminalku i teroristicu traže turci? kad će naš interpol tražiti nekog, i taj bude u turskoj, što ćemo reći kad turci odbace naš zahtjev? da se vratimo na našu neodlučnost u vezi palestinaca...

OB
-obrisani-
17:23 04.12.2012.

ostaje još dva dana . Zar nije lakše da ode do Dubrovnika i uzme putovnicu???