PRODUBLJUJE SE KRIZA

Novi koronavirus ubrzano se širi diljem SAD-a, Covid središnja tema kampanje

Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Novi koronavirus ubrzano se širi diljem SAD-a, Covid središnja tema kampanje
19.10.2020.
u 23:49
U petak je registrirano gotovo 70.000 novih slučajeva zaraze, najviše u jednom danu od srpnja
Pogledaj originalni članak

Broj novih slučajeva zaraze Covidom-19 ubrzano raste u cijelom SAD-u i povećava se broj hospitaliziranih, upozorili su stručnjaci, a upravljanje krizom izazvanom pandemijom ostaje u središtu kampanje za predsjedničke izbore, javlja u ponedjeljak BBC.

U petak je registrirano gotovo 70.000 novih slučajeva zaraze, najviše u jednom danu od srpnja. Tijekom prošlog tjedna dnevni broj novozaraženih povećavao se u 48 saveznih država. Samo dvije države, Missouri i Vermont, bilježe smanjenja dnevnog broja zaraženih.

Pandemija je i dalje središnja tema predizborne kampanje u SAD-u, uoči izbora 3. studenoga. Unatoč trendu povećanja broja novozaraženih i činjenici da je i sam prebolio Covid ranije ovoga mjeseca, predsjednik Donald Trump i dalje putuje zemljom i održava velike predizborne skupove.  

>> VIDEO Znanstvenici Nenad Ban i Gordan Lauc govore što nas sve očekuje

Na skupu u Nevadi u nedjelju, održanom na otvorenom, Trump je rekao da će njegov demokratski protukandidat "žrtvovati vašu budućnost virusu". 

"Taj tip želi zatvaranje. On će slušati znanstvenike", rekao je. "Da sam ja u potpunosti slušao znanstvenike sada bi imali zemlju u golemoj recesiji". 

Mnogi među Trumpovim pristalicama na skupovima ne nose maske i ne drže fizički razmak, a lokalni zdravstveni dužnosnici upozoravali su da ne treba održavati velika okupljanja.

Glasnogovornik demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena Trumpove je izjave nazvao "dijametralno suprotnima od stvarnosti" i za recesiju optužio sadašnjeg predsjednika.  

Trump je rekao u ponedjeljak da će se testirati na koronavirus prije sljedeće predsjedničke debate s Bidenom koja se održava ovaj tjedan. "Naravno, neću imati nikakav problem s tim", rekao je Trump novinarima kada su ga upitali hoće li se testirati prije debate u četvrtak u Nashvilleu.

Trump je  2. listopada objavio da je pozitivan na koronavirus, te je dan kasnije smješten u bolnicu Walter Reed iz koje je izašao za nekoliko dana. Nije poznato kada je imao zadnji negativan test na koronavirus.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Foton
Foton
01:35 20.10.2020.

druze Trumpe, mi ti se kunemo, u koronu svi idemo. Koj paradoks, zemlja koja ima desetine Nobelovaca ima Trumpa za prdsjednika.