KALENDARI Djedovi božićnjaci, mrazovi i hidžrevi u BiH nisu samo marketinški proizvodi nego su i zaštitni simboli katolika, pravoslavaca i muslimana

Nove godine i Djedovi podijelili BiH

28.12.2008.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

U Federaciji Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je samo u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji ponovno neradni dan, jer se slavi početak nove 1430. hidžretske godine, koja je počela u nedjelju - sa zalaskom sunca. Iako se u islamskoj tradiciji, očito, već odavno slavi hidžra, odnosno seoba muslimana iz Meke u Medinu, ove je godine, prvi put u povijesti BiH, muslimanska nova godina proglašena praznikom.

Zalazak sunca i molitva
Naravno, i 1. siječnja u HNŽ-u se neće raditi, tako da se u toj županiji, jedinoj u FBiH, od 25. prosinca do 6. siječnja radi samo četiri dana. I dok se u glavnom gradu BiH pomalo zabranjuje Djed Božićnjak u tamošnjim vrtićima, u HNŽ-u se pridaje značenje Djedu Hidžru i novoj hidžretskoj godini. No, za razliku od Nove godine, hidžretska se dočekuje sa zalaskom sunca u molitvi i s duhovnim pjesmama, ali i kulturno-sportskim priredbama.

Tako je u Odžaku obilježavanje hidžre započelo još 20. prosinca, raznim prigodnim programima.- U nedjelju je organiziran šahovski turnir, a nakon toga u džamiji su na programu bile molitva i duhovne pjesme. Poslije toga djeci je darove donio Djed Hidžr, koji je došao u fijakeru - kazao nam je glavni imam u Odžaku Fahrudin ef. Mujanović.

Na naše pitanje kako uopće izgleda Djed Hidžr, glavni imam je sa smijehom kazao kako to zanima cijelu državu, ali on u Odžak dolazi već sedam godina. Naime, za razliku od Djeda Božićnjaka, Djed Hidžr obučen je u tradicionalnu bošnjačku nošnju, a to su fes, bijela košulja, prsluk, široke hlače... I ne dolazi na saonicama koje vuku sobovi, nego u fijakeru. Nakon toga slavilo se na gradskom trgu u Orašju uz tradicionalni ples i jelo, a svake se godine na proslavi okuplja četiri do pet tisuća ljudi.

Vjernici iz Hrvatske
- Ljudi dolaze iz Gračanice, Brčkog, Sarajeva i Hrvatske s nama slaviti - kazao je ef. Mujanović. No, postoji mišljenje kako se hidžretska nova godina ne smije slaviti po “europskim” običajima, nego isključivo uz molitvu. - Mi se s time ne slažemo, a imamo i potporu Islamske zajednice te muftije - kazao je ef. Mujanović.

Sudeći po svemu već iduće hidžretske godine, koja se slavi 19. prosinca, i Mostar može očekivati dolazak Djeda Hidžra s fijakerom.

U svakom slučaju, doći će prije Djeda Božićnjaka.


Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr