Osam mjeseci

Nova divlja gradnja nadmašila je broj legaliziranih objekata

Foto: \'Dino StaninPIXSELL
Nova divlja gradnja nadmašila je broj legaliziranih objekata
10.03.2010.
u 19:35
"Prostorni plan Vira pokazao se neprimjenjivim pa legalizacija većine bespravno sagrađenih kuća nije moguća".
Pogledaj originalni članak

Unatoč najavama da će bespravna gradnja na Viru biti legalizirana čim se donese prostorni plan, u protekle tri godine, otkako Vir ima prostorni plan, taj se problem rješava jako sporo. Zbroje li se legalizirani bespravno sagrađeni objekti i izdane građevinske dozvole, kako doznajemo, riječ je o manje od 240 predmeta, što je manje od novih bespravnih gradnji na Viru.

Razlog tomu jest to što mnogi od ukupno 8000 bespravno sagrađenih objekata, iako prema prostornom planu ulaze u građevinsku zonu, ne ispunjavaju kriterije izgrađenosti ili udaljenosti od susjednih parcela. Općina Vir stoga je još prije osam mjeseci predložila izmjene plana. No, taj postupak nikako da se i dovrši, na što upozoravaju i iz resornog ministarstva.

– Prostorni plan Vira pokazao se neprimjenjivim, a legalizacija većine bespravno sagrađenih objekata nije moguća. Izmjene prostornog plana još nisu donesene, a nema ni naznaka kada će biti – ističu iz Ministarstva i pozivaju čelnike općine Vir da što prije riješe taj postupak. Načelnik Općine Vir Kapović tvrdi da će izmjene prostornog plana biti prihvaćene do ljeta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

ST
sttipe
23:18 10.03.2010.

ti u kastelima nebi prizivija ni dana..u kastelima je odnos onih s papirima prema onima bez papira 1:4,za one bez papira..s tim da onih cetvrtinu s papirima,opet cetvrtina ima papire,dok je tri cetvrtine,starije od 67 godine pa su papire dobili automatski..u kastelima nikad nije postoja nikakav plan,kao temelj za nekome zabranit ili dozvoliti gradnju..kad bi dosa u gradsko poglavarstvo(prije u opcinu),rekli bi ti,gradi,kad prodje plan,legalizirat ces..plan ce proc za koju godinu,u optimisticnoj varijanti koja je u opticaju od 1967..u pesimisticnoj,nikad ga nece ni bit,ka sta ga nikad nije ni bilo..vecina ljudi je kaznu za gradnju na crno platila,tamo 70 i neke, I KAZNJENA JE VEC JEDAN PUT ZA PRIJESTUP..bi li takav stav ima kao gradonacelnik kastela u slucaju da nemas nekretnina van kastela,za priselit se?

NJ
njofra75
07:10 11.03.2010.

To je ko onaj vic kad mujo i haso hodaju i jedu govna i jedan drugome placaju za to, tak je i kod nas, jedni grade, drugi ruse, nema veze, glavno da se kapital okrece!

SC
ScarrFace
22:16 10.03.2010.

Što se mene tiče, nema dileme. Rušiti sve što nije u prostornom planu i, što je najvažnije,sve objekte bez valjanih građevinskih dozvola.