Jan de Jong

Nizozemac pisao Plenkoviću: Izdajte vize za digitalne nomade i zaradti ćete velik novac

Foto: PIXSELL/LINKEDIN
Nizozemac pisao Plenkoviću: Izdajte vize za digitalne nomade i zaradti ćete velik novac
27.07.2020.
u 17:09
De Jong smatra da bi trebalo omogućiti život u Hrvatskoj zaposlenicima koji rade na daljinu i za to primaju visoke plaće, bez da im se oporezuju plaće. Hrvatska bi, objašnjava profitirala na drugi način
Pogledaj originalni članak

Ako smo otvorili Hrvatsku za turiste, zašto ne bismo to učinili i za visokoplaćene digitalne nomade? Pitanje je to koje je premijeru Andreju Plenkoviću postavio Jan de Jong, Nizozemac koji već 14 godina živi i radi u Hrvatskoj. U otvorenom pismu premijeru predlaže da Hrvatska krene izdavati vize za digitalne nomade.

Naime, de Jong smatra da bi trebalo omogućiti život u Hrvatskoj zaposlenicima koji rade na daljinu i za to primaju visoke plaće, bez da im se oporezuju plaće. Hrvatska bi, objašnjava profitirala na drugi način.

 

- Proteklih mjeseci promovirao sam Hrvatsku kao nevjerojatnu zemlju za život digitalnih nomada. Moji LinkedIn postovi o digitalnim nomadima imali su više od 450.000 pregleda. Kao rezultat, pristigao mi je velik broj poruka ljudi iz cijelog svijeta koji ozbiljno razmišljaju poduzeti ovaj korak - ali svi se pitaju "kako"? (zbog poreznih zakona i dozvola boravka). Zamislite da date digitalnim nomadima pravo da dolaze i rade u Hrvatsku maksimalno 12 mjeseci - bez obzira na njihovo državljanstvo u okviru digitalne nomadske vize. Mnogi stanovi koji su prazni izvan sezone mogli bi pronaći nove stanare. Plaće koje ti digitalni nomadi zarade trošit će u Hrvatskoj, što bi bio ogroman poticaj našem gospodarstvu - objašnjava ovaj Nizozemac ističući Estoniju kao uspješan primjer takve prakse.

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

ET
etizop12
19:30 27.07.2020.

zanimljivo stanje nacije... od devet komentara samo je jedan shvatio članak

KN
Knez
19:08 27.07.2020.

Dakle imaju visoka primanja i onda bi još da se oslobode plaćanja poreza. I ja bi plaču bez oporezivanja. Realnije bi bilo da se dogovore na neki manji postotak.

DU
Deleted user
17:48 27.07.2020.

Drugim riječima domaći bi postali građani drugog reda u odnosu na tzv. "digitalne nomade". Iz svojih skromnih primanja izdvajali bi za poreze kojima se financira infrastruktura koju bi digitalni nomadi koristili čak i više nego oni sami.