OSTACI IZ RATA

Nisu znali da im je u dvorištu minsko polje: Djeca su svakodnevno ljuljala, slavile se svadbe...

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nedaleko Zadra u dvorištu obiteljske kuće pronađeno nekoliko nagaznih mina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nedaleko Zadra u dvorištu obiteljske kuće pronađeno nekoliko nagaznih mina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nedaleko Zadra u dvorištu obiteljske kuće pronađeno nekoliko nagaznih mina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Nedaleko Zadra u dvorištu obiteljske kuće pronađeno nekoliko nagaznih mina
03.02.2021.
u 23:52
"Bojim se i za sebe i za unučad", kaže Ivan Sanković
Pogledaj originalni članak

U dvorištu i vrtu obitelji Sanković iz Crnog kraj Zadra u dva se navrata okupilo oko 150 svatova, godinama su se igrala djeca, sadilo povrće i cvijeće, a ispod površine nalazilo se 6 nagaznih pješačkih mina, takozvanih 'pašteta'. Živjeli su godinama na minskom polju, a da nisu ni slutili.

"Bojim se i za sebe i za unučad", kazao je za RTL Danas Ivan Sanković. 

Prvu minu je pronašao nakon povratka u Crno prije 25 godina, druge dvije pronašli su on i supruga lani. Dok ne prođe završna kontrola razminiranja, obitelj Sanković se oko vlastite kuće smije kretati samo po betoniranim površinama

A upravo je uz betoniranu površinu gospođa Sanković lani pronašla jednu minu, tzv. paštetu, a malo dalje je sadila cvijeće punih 20 godina. Uz cvijetnjak, samo 2 metra od dječjih ljuljački, pirotehničari su prije tjedan dana pronašli još jednu nagaznu antimagnetnu minu PMA-2. Nešto dalje, na mjestu gdje se često prolazilo do susjeda i rodbine, još dvije mine. 

Od lanjskog otkrića eksplozivnih naprava Sankovići su živjeli u strahu jer je zbog pravila o raspisivanju natječaja za razminiranje trebalo čekati gotovo godinu dana na pirotehničare

U mjestu Crno, predgrađu Zadra, bila je neprijateljska linija, a ove mine su najvjerojatnije 'posijane' u neprijateljskom povlačenju prema Smokoviću u Akciji Maslenica '93. godine. 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
11:41 04.02.2021.

Izgleda da se ne smije napisati koji su to bili neprijatelji koji su pri povlačenju prokleto ostavili mine iza sebe. Jer mi je post obrisan i dobio sam zabranu pristupa jer sam se pitao je li politički oportuno prema HDZ-ovom koalicijskom partneru Pupovcu reći da su to napravili velikosrpski agresori i domaći pobunjeni Srbi.

LI
liliZG
09:58 04.02.2021.

a zamislit koliko toga ima i po šumama i dr oranicama, ideš brati gljive i završiš u zraku.

DU
Deleted user
07:45 04.02.2021.

Sigurna Hrvatska#Vjerodostojno