OBUSTAVA ISTRAGE EPPO-a

Nisu nađeni dokazi da su zaštitne maske, plaćene 1,5 milijuna eura, preplaćene

Foto: Ilustracija/Marko Dimic/PIXSELL
Nisu nađeni dokazi da su zaštitne maske, plaćene 1,5 milijuna eura, preplaćene
15.03.2023.
u 12:17
EPPO je priopćio da je odluka o obustavi istrage donesena, jer tijekom dugačkog i ekstenzivnog kriminalističkog istraživanja nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi potvrdili sumnje istražitelja
Pogledaj originalni članak

Iako su, od kada su se pojavili, u javnosti, ne samo Hrvatskoj već i europskoj, percipirani kao najkorisnija agencija Europske unije, koja svoj posao radi ozbiljno i odlično, ne završe sve njihove istrage  - optužnicama i presudama. Jer se ponekad u istrazi ne nađe dovoljno dokaza za optuženje. Pa se ona obustavi. Kao što je Ured europskog  javnog tužitelja (EPPO)  obustavio istragu u Španjolskoj koja se bavila nabavkom 250.000 FFP2-3 zaštitnih maski tijekom pandemije COVIDA 19 vrijednih 1,5 milijuna eura. Odluku o obustavi istrage je, kako je priopćeno, donijelo  nadležno stalno vijeće temeljem prijedloga delegiranih europskih tužitelja i uz suglasnost nadzorne europske tužiteljice  Concepción Sabadell.

EPPO je priopćio da je odluka o obustavi istrage donesena, jer tijekom dugačkog i ekstenzivnog kriminalističkog istraživanja nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi potvrdili sumnje istražitelja. Tijekom istrage, europski delegirani istražitelji u Španjolskoj ispitali su više osoba, analizirali dokumentaciju, provjerili vjerodostojnost  fotografija isporučenih zaštitnih maski, prikupili podatke od Porezne agencije, SERMAS-a i Španjolske udruga za standardizaciju i certifikaciju (AENOR), tražili su izvješće od tamošnje policije te odredili vještaka za vještačenje dokumentacije.  

Istraga je obustavljena, naveo je EPPO, jer nije dokazano da je cijena koja je plaćena za zaštitne maske bila nerazmjerna u odnosu na kvalitetu ponuđenog i isporučenog materijala. Nije dokazano ni da je cijena neosnovano povećana zbog intervencija osoba izvan tvrtke, a dokazano je i da je prijevoz maski plazila tvrtka, a ne Zdravstvena  zajednica Madrida koja ih je naručila. Prijedlog europskih delegiranih tužitelja da se istraga obustavi, kažu u EPPO-u  ocijenila su i potvrdila tri europska tužitelja iz drugih država članica, jer je to način na koji se donose odluke o aktivnim istragama i njihovom okončanju. Bilo da budu okončane obustavom postupka ili podizanjem optužnice. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.