SUĐENJE ZA AFERU HGK-Remorker

Bivša šefica računovodstva HGK-a: 'Nismo radile samostalno već po uputi nalogodavca'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Nadan Vidošević na Županijskom sudu iznosi svoju obranu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Županijski sud u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Zdenka Peternel počela iznosti obranu na suđenju u aferi Remorker
30.03.2021.
u 15:12
Za velike projekte kazala je da su svi odreda bili projekti središnjice.
Pogledaj originalni članak

Nisam mogla samostalno raspolagati financijskim sredstvima. Poslovi računovodstva  u HGK-a su odvojeni, a financijskim sredstvima je raspolagala tajnica. U operativne poslove bila sam uključena po potrebi. Nisam mogla donositi odluke vezane uz poslovanje te nisam prisustvovala kolegijima. Sve podatke prosljeđivala mi je glavna tajnica Martina Velnić Župić. Imala sam jedino ovlasti potpisivanja virmana. Niti ja ni moja suradnica Jasna Mikić nismo radile po svojoj volji već prema naredbama i uputama koje smo dobile od nalogodavca -  kazala je Josipa Miladinov, bivša šefica računovodstva HGK-a.

Ona je jedna od optuženih u aferi HGK-Remorker i na zagrebačkom Županijskom sudu iznijela je obranu. Riječ je o postupku gdje su osim nje, još optuženi Nadan Vidošević, Zdenka Peternel, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić, a USKOK ih tereti za izvlačenje 40 milijuna kuna iz HGK-a

J. Miladinov pojasnila je  da su fakture koje je trebalo platiti bile u potpisanim mapama, te da je ona bila obično prva koja  bi ih potpisivala. Na njima su uvijek bila dva potpisa, a nakon nje potpisivala bi ih glavna tajnica ili pročelnica Ureda predsjednika HGK Zdenka Peternel, koju J. Mladinov naziva "drugim nalogodavcem".

- Bez potpisa nalogodavca virman se nije mogao provesti u banci. Nakon potpisivanja virmana, oni se više ne vraćaju meni već idu u likvidaturu gdje se pohranjuju u registratore. Nitko nije mogao sam platiti ništa pa smatram neosnovanom tvrdnju USKOK-a da sam potpisivala virmane da bi Vidoševiću osigurala nekakvu protupravnu dobit -  kazala je J. Miladinov

Za velike projekte kazala je da su svi odreda bili projekti središnjice.

- Njihova realizacija bila je u nadležnosti glavnih tajnika. U Komori nije bilo pravne službe. Nisu bili propisano hodogrami obrade ugovora, kaka je to primjerice, bilo u Krašu, niti jedan ugovor nije urudžbiran, nema datuma kad je potpisan. Ništa od toga nje navedeno u optužnici, a nije u našem opisu posla. Ugovori su išli od ureda prema računovodstvu, Premilovac ih sigurno nije meni donosio - kazala je.

Dodala je da su sve sporne ugovore potpisale ili Zdenka Peternel ili Martina Velnić Župić, te pojasnila da nije imala ovlasti provjeravati nalogodavca. Što se tiče samih ugovora pronađenih u prostorijama računovodstva kaže da se ne može znati jesu li kopije bile još kod nekog jer nisu sve prostorije pretražene. Također, tvrdi, ugovori su bili tamo kako bi se provelo plaćanje.

- Bili ugovori tamo ili ne, čini se da je sve odgovornost šefa računovodstva. Ta bi praksa trebala prestati.  Poručila bih kolegama da maknu sve od sebe jer ako se za deset godina neki ugovor pokaže spornim, oni će sigurno biti krivi za to - kazala je  J. Mladinov.

Ona smatra i  da je sadržaj i specifikacije ugovora trebao pregledavati onaj tko ih je potpisivao.Na sljedećem ročištu obranu bi trebale iznijeti Jasna Mikić i Jadranka Ivčić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

NE
Neo001
16:15 30.03.2021.

Vidošević je najgori kriminalac kojeg brane još veći kriminalci. to je najveći problem našeg pravosuđa.

DA
darwil
19:38 30.03.2021.

Pa naravno da je nalogodavac taj bez kojeg se ne može ništa napraviti. Očiti primjer Bandić , zato su i njegovi izvršitelji Laco,Šostar,Jelavić,Ljubičić,onaj sa lažnom diplomom kao čuvar itd. Sve ih kazniti .

KR
kristov
15:40 30.03.2021.

One su odgovorne samo za primati dobru platu, uživati povlastice i časti, tu i tamo malo stisnuti ili raširiti nogice .. e ne ide ili ide dok ne stane! Vrč ide na vodu dok se ne razbije .. Dugovsu predobro živjele da sad ne bi malo i patile ..