Kolumna

Nijemci naveliko ‘guglaju’ odmor u Hrvatskoj

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Nijemci naveliko ‘guglaju’ odmor u Hrvatskoj
26.05.2020.
u 23:36
Pogledaj originalni članak

Ja sam dobro, ali majka mi je u bolnici, ima koronu, a zaraženi su i brat, njegova supruga i žena koja je njegovala mamu... Mislim da je ove godine gotovo s putovanjima..., glasila je 11. travnja poruka znanice iz Njemačke, strastvene turistice koja ranu mirovinu već nekoliko godina koristi da zimi otputuje u neku egzotičnu destinaciju, a ljeti na Mediteran.

S time da je Hrvatsku igrom slučaja upoznala među posljednjim mediteranskim zemljama, zaljubila se na prvu i već nekoliko sezona u proljeće ili ljeto dolazi na naš Jadran. U prošlu subotu nova poruka, izvukla se čak i majka koja je prevalila 85. Strastvenoj putnici budi se optimizam: Kod vas bi se moglo na more...

Do znanice s jednog krstarenja Jadranom otprije nekoliko godina redovito stižu vijesti da se Hrvatska jako dobro nosi s koronom. Ima li uopće važnije informacije od te za svakog tko razmišlja da ovog ljeta ipak ode na more?

Ponajvećim svjetskim putnicima i najbrojnijim hrvatskim gostima Nijemcima hrvatsko je more itekako na pameti. “Urlaub in Kroatien” među Nijemcima je na Googleu jedan od pretraživanijih pojmova, pogotovo među Bavarcima, koji i čine većinu hrvatskih gostiju iz Njemačke.

Hrvatska je traženiji pojam i od turističkih velesila poput Španjolske i Italije, što je i razumljivo s obzirom na to da je zaraza pogodila te dvije zemlje, ali, recimo, i od Grčke koja se reklamira kao “corona-free” destinacija. Njemački su turisti i trenutačno na našoj obali među najbrojnijim gostima.

Brojke su još smiješno male, najbrojnijih Slovenaca je samo nekoliko tisuća, ali njemački gosti premašili su prvu tisuću i na drugom su mjestu.

Scenarij izgledan do prije neki tjedan, da zemlja koja tako snažno ovisi o turizmu kao Hrvatska u jednoj godini ostane bez više od 18 milijuna stranih gostiju i njihovih gotovo 95 milijuna noćenja bio je katastrofičan. Pogotovo kad se to preračuna u 12 milijardi eura potrošnje.

Nasreću, informacije naših epidemiologa i vijesti s europskih tržišta daju razloga za ambicioznije planove, pa se neki sad već nadaju da bi mogli ubrati i više od trećine lanjskog prometa. Turizam ipak budi optimizam. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.