Kolumna

Nije stigma, ali jest novi znak zaostajanja hrvatske vlasti

Nije stigma, ali jest novi znak zaostajanja hrvatske vlasti
26.05.2015.
u 12:00
Dajte nam bilo što samo da utrošimo novac koji imamo za vas, kao da poručuje EK
Pogledaj originalni članak

Činjenica da je Europska komisija osnovala posebnu radnu skupinu kako bi ubrzala Hrvatsku u preslabom trošenju novca iz fondova EU nije nikakva stigma za Hrvatsku. Dobro je da nam ima tko pomoći. Bez takve radne skupine, prepušteni sami sebi i svom tapkanju na mjestu, ne bismo, primjerice, neiskorišteni novac sa stavke za obnovu pruge Dugo Selo – Križevci mogli premjestiti na gradnju mosta Trogir – Čiovo. Nije, dakle, stigma, ali postojanje posebne radne skupine (tzv. task force) jest još jedan znak zaostajanja hrvatskih vlasti (ponajprije nacionalne, ali i županijskih i lokalnih, kao i upravljačkih struktura u javnim poduzećima) u korištenju strukturnih i investicijskih fondova Europske unije.

Slanje posebne radne skupine ipak možda nije kao šamar najlošijem đaku u razredu, ali jest kao slanje lošeg đaka na produžnu nastavu. Što ne mora nužno završiti loše, ako taj đak na dodatnim instrukcijama nauči ono što nije uspio u redovnoj nastavi.

Radna skupina koju nam je poslala Europska komisija da popravimo apsorpciju fondova zapravo nam dolazi s, pojednostavljeno, ovakvom porukom: dajte nam bilo što, bilo kakav iole spreman projekt, samo da potrošimo novac koji smo za vas rezervirali u europskom proračunu jer ćemo u suprotnom svi zajedno izgledati nesposobno. Opet, to je pozitivna stvar, mogao se dogoditi i gori scenarij, da Komisija ravnodušno promatra nisku apsorpciju u Hrvatskoj i ne čini ništa da pomogne.

Ta pomoć, međutim, ne može prikriti činjenicu da u Hrvatskoj jednostavno nema dovoljno spremnih projekata. Spremnih u smislu da kopanje može sutra početi ako postoji novac. EU je stavio novac na stol, ali radovi na tolikim projektima još su daleko od prve lopate.

Novac iz fondova EU ima "rok trajanja" i iznos koji se ne potroši unutar četiri godine više nije na raspolaganju. Prvi nepotrošeni novac iz 2013. nestat će 31. prosinca 2016., a to nije tako daleko kako se čini.

>>Bauk: Hrvatskoj ne slijedi grčki scenarij, Bild je tabloid

>>Vrdoljak o tvrdnjama njemačkog lista da Hrvatskoj prijeti grčki scenarij: Ne vjerujte Bildu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

IM
Immanuell
12:46 26.05.2015.

Ne radi se o EU, radi se o ministarstvima u Hrvatskoj koja dijele taj novac. Ove godine prijavljeno je čak cca 2000 projekata, od kojih je nekoliko zaista golemo za naše prilike; ima pojedinih investicija u vrijednosti od gotovo 100 milijuna Eu. Stvar je u tome da će domaći birokratizam i opet uništiti priliku ljudi da nešto ostvare, a time da ostvare i zemlji. Gomila nekakvih pravnika i pogotovo ekonomista - njih je najviše, to su kordoni - odlučuju o projektima za koje je potrebno isključivo tehničko - tehnološko znanje, ali i podloga u iskustvu. Oni to nemaju, imaju samo iskustvo piskarala koja jako dobro sastavljaju tablice i akte, bez praktične uporabe. Od njih ne očekujte boljitak ove zemlje.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
12:42 26.05.2015.

Ta pomoć, međutim, ne može prikriti činjenicu kako je vlada nesposobna.

Avatar wratnik
wratnik
12:45 26.05.2015.

Ima tu jos i nesto drugo, EU novac koji je za nas rezerviran bude strogo kontroliran, da nebi doslo do one potrosnje iz proslosti, kad je novac usmjeravan za socialni mir.