NAPUSTILA SKUPINU

Tölle: Nacrt Obiteljskog zakona je konzervativan i zadire u ljudska prava

Foto: Anto Magzan/Pixsell
neva tolle
Foto: Anto Magzan/Pixsell
neva tolle
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Sanja Sarnavka
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ljubica Matijević Vrsaljko
24.09.2016.
u 11:15
Koordinatorica radne skupine Matijević Vrsaljko kaže da bi zabrana posvajanja izvanbračnim zajednicama bila kršenje ljudskih prava
Pogledaj originalni članak

Zbog svjetonazorskog neslaganja s tezama za novi Obiteljski zakon (ObZ), Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) izaći će iz radne skupine za izradu nacrta Obiteljskog zakona, izjavila je jučer Neva Tölle.

B.a.B.e zasad oprezne

– Osjećamo se prevarenima jer, kad su nas zamolili da delegiramo nekog, bilo je rečeno da se neće ići na ideološka i svjetonazorska pitanja. Bunili smo se kod donošenja sada važećeg Obiteljskog zakona i rekli smo da ide na štetu žena, ali ako se ovaj donese ovako kako je krenulo, bit će puno gori od Obiteljskog zakona Milanke Opačić jer je puno konzervativniji i zadire u ljudska prava – ogorčena je N. Tölle. Puno je neprihvatljivih formulacija, navela je, objasnivši samo neke:

– Treba li osobi s punom poslovnom sposobnošću savjetovanje prije sklapanja braka? Ili savjetovanje prije razvoda o pravnim učincima razvoda, i to još od svećenika?! Zadire se u ljudska prava u svim dijelovima. Odluče li izvanbračni partneri razvrgnuti svoju zajednicu, oni će plaćati porez na zajedničku imovinu, za razliku od bračnog para koji se razvodi i ne plaća porez na svoju bračnu stečevinu.

Tölle navodi da je odvjetnica Sanja Bezbradica, koja je članica radne skupine uime AŽKZ-a, u nekoliko navrata tijekom rada skupine imala primjedbe i tražila da u zapisnik uđe kako nije suglasna s nekim prijedlogom kako poslije AŽKZ ne bi snosio odgovornost, ali da nisu sigurni da je to uvaženo, već se predstavlja kako je riječ o usuglašenosti svih članova radne skupine.

U udruzi B.a.b.e. oprezno iščitavaju teze i zasad ne vide razlog zbog kojeg bi napustili radnu skupinu.

– Nisam za obavezno savjetovanje, već samo dobrovoljno. Svaki treći brak se raspada i stalno gledamo žene kako s 50 godina ostanu na cesti s vrećicom u rukama jer imovina pripada mužu ili njegovim roditeljima, u tom smislu činjenica je da mnoge trebaju edukaciju o pravnim značajkama braka. Kvalitetna brošura s informacijama je u redu – govori Sanja Sarnavka. U javnosti se digla panika kao da je zakon gotov i sve je palo u vodu, kaže, ali u tezama za zakon nigdje ne stoji da će se onemogućiti posvajanje djece izvanbračnim parovima.

– Zasad može samo postojati sumnja da će Željka Markić utjecati na nacrt, pa pratimo i čekamo objašnjenja – zaključuje.

Odvjetnica Ines Bojić, u radnoj skupini uime udruge B.a.B.e., kaže da joj teze djeluju neutralno i podsjeća da su se u radnoj skupini svi složili da polazište za nacrt novog zakona bude ObZ iz 2003. godine.

– Apsolutno ne stoji tvrdnja da teze donose kako će izvanbračni par u slučaju prekida zajednice plaćati porez na svoju imovinu. Ni postojeća odredba nije ništa izmijenila što se poreza tiče, tako da sve i dalje ostaje isto. Predlaže se da ostane formulacija da je izvanbračna zajednica ona koja traje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno dijete – kaže I. Bojić.

Nisu pročitali teze

Koordinatorica radne skupine odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko ističe da bi zabrana posvajanja izvanbračnim zajednicama bila kršenje ljudskih prava.

– Ako u javnoj raspravi većina kaže da im savjetovanje ne treba, neće ga biti, ako su podijeljeni, mogu ići brošure, a ako većina to želi, uvest će se. Kad sam čula da se govori kako će biskupi savjetovati parove, mislila sam da je News Bar, a onda sam shvatila da se svi referiraju na teze koje nisu ni pročitali – kaže.

>> Teze za novi zakon: Prije braka morate na savjetovanje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
11:40 24.09.2016.

gđa neva ne prihvaća prijedloge novog obiteljskog zakona?... hmmm... znači idemo u dobrom smijeru... bravo!

MA
MarkoKosmicki
11:42 24.09.2016.

babama ponestalo kuna pa mlate praznu slamu

VE
verica2
11:38 24.09.2016.

Edukacija prije braka je itekako potrebna. Ne bi bilo zgorega uvesti i neki oblik škole za roditelje. Kad dođe do rastave, članovima obitelji se, bez obzira na njihova ljudska i građanska prava, bave policajci, socijalni radnici, psiholozi, psihijatri, suci, odvjetnici........