Požari haraju Izraelom

Netanyahu moli za pomoć: Kanaderi hrvatskog ratnog zrakoplovstva uz odobrenje Vlade krenuli prema zahvaćenim područjima

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Netanyahu moli za pomoć: Kanaderi hrvatskog ratnog zrakoplovstva uz odobrenje Vlade krenuli prema zahvaćenim područjima
23.11.2016.
u 20:34
Izrael je u pomoć zatražio i od Grčke
Pogledaj originalni članak

Vlada je na netom održanoj telefonskoj sjednici odlučila poslati dva hrvatska kanadera za Izrael kako bi pomogli u gašenju požara nakon što je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, nazvao premijera Andreja Plenkovića i zamolio za pomoć.

Na prijedlog ministra obrane Damira Krstičevića i uz suglasnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović donijeta je odluka o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Državi Izrael.

Prema službenom priopćenju Vlade, za izvršenje zadaća odobrava se korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Izrael je u pomoć zatražio i od Grčke kako bi pomogli u borbi protiv šumskih požara koji u proteklih nekoliko dana haraju tom državom.

Izostanak kiše i vrlo suhi i snažni istočni vjetrovi proširili su požare diljem središnjeg i sjevernog dijela Izraela. Uništeno je ili oštećeno na desetke kuća, no nema poginulih ili ozlijeđenih. Lokalni meteorolozi predviđaju da će se suho i vjetrovito vrijeme nastaviti još nekoliko dana.

Slični vremenski uvjeti su 2010. uzrokovali požar u sjevernom Izraelu koji je trajao nekoliko dana i u kojem je poginulo 42 ljudi.

>> Vatra izbijala iz šahtova: Ugašen požar u Osijeku, jedan radnik lakše ozlijeđen

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

HR
hrvoje461
04:50 24.11.2016.

za atomsku bombu se ima a kanadere ce nam dati besplatno kad trebamo glupani Hrvati.

FI
filipsbilliard
03:26 24.11.2016.

svaka cast hrvstskim kanaderima ali slati ih u izrael????dok dolete do tamo trebace sigurno 4 puta da tankaju gorivo. i kad dolete do izraela trebace generalka na motorima. dobro nije lose ako izrealci to i plate. na kraju izrealci su mogli traziti pomoc od americkih nosaca aviona pa cak i od ruskog koji se nalaze u blizini. smrkovima vode bi mogli ugasiti tu vatru...... .!!!!!????!!!!😎

MA
Makroman
22:23 23.11.2016.

Kakva je to sad igrica? Izrael trazi pomoc od Hrvatske.