Davor Božinović:

'Nema potrebe za slanjem vojske na granice, s migrantima se suočavamo svaki dan'

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Božinović u Splitu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Ministar Davor Božinović
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Ministar Davor Božinović
02.03.2020.
u 17:17
Mi smo u intenzivnim kontaktima s kolegama na svim razinama. Jedan smjer kojim idemo je sigurno diplomatski smjer, kaže Božinović
Pogledaj originalni članak

Nema zabilježenog povećanja pritiska ilegalnih migracija na hrvatske istočne granice. Policija radi svoj posao i situacija nije nimalo različita u odnosu na jučer i prekjučer. Hrvatska se s ilegalnim migracijama suočava svaki dan već skoro tri godine i zbog toga u ovoj novoj situaciji možemo slobodno reći da je ona u punoj operativnoj funkciji i da radi svoj posao – kazao je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, naglašavajući kako u ovom trenutku nema potrebe za slanjem vojske na naše granice, iako za to postoji zakonska mogućnost.

– Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija na grčkoj i bugarskoj granici, prema Turskoj. Mi smo u intenzivnim kontaktima s kolegama na svim razinama. Jedan smjer kojim idemo je sigurno diplomatski smjer. Uostalom, sutra će predsjednik Europskog vijeća, predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog parlamenta doći na grčku granicu, da se uvjere u stanje stvari. Istodobno se vode razgovori s Turskom stranom - to je taj diplomatski dio posla. Cilj je vratiti se u okvire sporazuma EU – Turska iz 2016. godine – rekao je Božinović, uvjeren da će diplomacija cilj i ostvariti.

Božinović najavljuje skorašnji sastanak europskih ministara unutarnjih poslova na kojem će se razmatrati koja se sve pomoć može uputiti Grčkoj i Bugarskoj. Kaže kako su obje zemlje opredijeljene za odvraćanje ilegalnih migracija, što je na tragu politike nove Europske komisije, u smislu zaštite vanjskih granica EU. Božinović podsjeća kako je do migrantskog vala 2015. godine bilo došlo jer je Grčka propuštala migrante preko svog teritorija:

– To je jedini način kako spriječiti da se ponovi scenarij iz 2015. i 2016. godine.  Danas su se ne samo Grčka već sve države na tzv. zapadnoj balkanskoj ruti vrlo jasno odredile prema zaštiti svojih granica – kaže ministar unutarnjih poslova.

Svoj će obol zaštiti europskih granica, naglašava, dati i Hrvatska no ponavlja da se pitanje migrantske krize može riješiti samo zajedničkom europskom politikom.

VIDEO Migrantska kriza: Tisuće ljudi iz Turske krenulo prema Europi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar HerojUlice4
HerojUlice4
17:49 02.03.2020.

Ima li ijedan ministar kojem je dobrobit Hrvatske na prvom mjestu?

DA
DarthVader
18:41 02.03.2020.

Pa ovaj mlnistar je za otkaz. Pod hitno ga smjeniti.

UD
UdrugaBlokirani
17:59 02.03.2020.

Plenković govori o slanju vojske a ovaj kaže da nema potrebe. Kao imaju nekakvu strategiju. Moš mislit.