Zar je to štednja?

Nema nove grupe, a ravnateljica od Grada traži povećanje plaće

Foto: kristina štedul fabac/pixsell
Nema nove grupe, a ravnateljica od Grada traži povećanje plaće
26.08.2010.
u 08:55
Prozvana Gordana Kovačević kaže da je njezin koeficijent godinama 1,35, a ostalim ravnateljima vrtića 1,82, a njezin rad ne bi trebao vrijediti manje.
Pogledaj originalni članak

Ne smanjuju se pritisak i primjedbe na rad ravnateljice Dječjeg vrtića, nakon što je najavila da se u novoj pedagoškoj godini neće formirati nova skupina. Budući da se prijavio premali broj djece, u dogovoru s Gradom, odlučeno je da se rasporede na ostale vrtićke skupine. To je izazvalo nezadovoljstvo mnogih.

 Neka smanje dnevnice

 – Dječji vrtić Slunj u novu pedagošku godinu ulazi bez nove grupe djece i trima tetama neće biti produljeni ugovori o radu. Sve to radi se zbog ušteda i krize, ali nije problem da ravnateljica od osnivača, točnije Grada, traži povećanje plaće od nekoliko tisuća kuna. Znači, preko smanjenja standarda i uvjeta boravka djece ravnateljica želi veću plaću, a to je sramota – tvrdi nezadovoljna Slunjanka, i pita zašto se nije uštedjelo na dnevnicama, službenim vozilima i drugim stvarima. Ogorčena što neki od nezadovoljnih pričaju takve gluposti, ravnateljica vrtića ponovila je još jednom da nikad ne bi učinila ništa što bi išlo na štetu ustanove. Pa, i kad je u pitanju njezina plaća, koja je već godinama znatno manja od plaća kolega u drugim sredinama.

 – Koeficijent za ravnatelje vrtića je 1,82. Moj iznosi 1,35 i ispod je svih propisa i zakona. Poznato je da sam nekoliko puta tražila da se to uskladi. Kada smo djelovali u jednoj školskoj učionici s tridesetak djece, nisam toliko inzistirala na tome. Međutim, sada su moje obveze i odgovornost puno veće, a isto tako moj rad nikako ne bi trebao vrijediti manje od rada ostalih čelnika vrtića – odgovara ravnateljica Dječjeg vrtića Slunj Gordana Kovačević. Napominje da je taj prijedlog osnivaču uputilo Upravno vijeće, ali odgovora još nema. Na Gradskom se vijeću nekoliko puta raspravljalo o tom problemu, ali samo na tome je i ostalo. Barem zasad.

 Manje djece

 Ravnateljica slunjskog vrtića Gordana Kovačević dodaje također da trima odgojiteljicama ugovor istječe 31. kolovoza i neće biti produljen, jer se upisalo manje djece nego što će ih uskoro krenuti u školu. Na pet grupa bit će raspoređeno deset odgojitelja. Koliko će djece točno biti do početka nove pedagoške godine u vrtiću još ne mogu reći, jer su još neka ispisana.

Primjena pedagoških standarda odgođena je do 1. siječnja 2014. godine. No, bez obzira na to, naše grupe nisu prevelike i uvjeti će biti normalni za sve. Treba također napomenuti da se na raspisani natječaj javilo samo petero jednogodišnjaka. Zar smo trebali formirati grupu s toliko malo djece, pita se ravnateljica Dječjeg vrtića Slunj Gordana Kovačević.

Uštede

Po sadašnjem stanju, u mješovitoj jasličkoj grupi bit će 14 predškolaca, u grupi djece od jedne do tri godine 18 mališana, u još jednoj jasličkoj 20, te u dvije mješovite vrtićke skupine 23, odnosno 24 djeteta. Time što neće biti nove grupe uštedjet će oko 200.000 kuna, koje će i utrošiti za još bolji standard i uvjete rada.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.