Zapošljavanje migranata

'Neki azilanti prvi put čuju pojmove isplata plaća ili tekući račun'

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
'Neki azilanti prvi put čuju pojmove isplata plaća ili tekući račun'
30.10.2018.
u 20:19
Zapošljavanje migranata jedan je od najvažnijih elemenata integracije, no nije jedini jer potrebno je puno koraka prije samog zapošljavanja, kazala je direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) jučer je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) predstavio mjere uključivanja migrantske populacije na tržište rada - "Osposobljavanje na radnom mjestu".

- Zapošljavanje migranata jedan je od najvažnijih elemenata integracije, no nije jedini jer potrebno je puno koraka prije samog zapošljavanja - kazala je uvodno direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić.

Potom je o mjerama za osobe s međunarodnom zaštitom koje su u Hrvatskoj dobile azil i supsidijarnu zaštitu govorila Patricija Kezele iz HZZ-a kazavši da su pri ulasku na naše tržište rada tim ljudima jezične barijere najveća prepreka pa je bez tumača teško provesti prijavu u evidenciju, savjetovanje.

Druga je prepreka nepostojanje dokumenata jer, iako netko ima završen fakultet, bez dokumenata koji to dokazuju bit će tretiran kao neškolovani pojedinac. Treća su barijera kulturološke razlike. 

- Najučinkovitije mjere zapošljavanja su: potpore za zapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, javni radovi i osposobljavanje na radnom mjestu. Kod potonjeg postoje dvije podmjere za one koji  nemaju radno iskustvo za obavljanje određenih poslova i za one koji su izgubili vještine i znanja potrebne za rad u svom zvanju. Poslodavac koji želi zaposliti migranta mora osigurati materijalne, kadrovske i organizacijske uvjete za osposobljavanje i stručnu praksu te mora osigurati jednog mentora na najviše tri osobe - navela je Kezele.

Svoje iskustvo s korištenjem mjera iznio je vlasnik Sanatorija Ćorluka i šef HUP-ove Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi Pavo Ćorluka.

- Kulturološke razlike su velike. Neki od azilanata prvi se put susreću s pojmovima kao što su isplata plaća ili tekući račun. Ipak, moje iskustvo je pozitivno. Većina migranata želi raditi, a mi poslodavci i cijelo društvo moramo se potruditi osigurati im uvjete za to - poručio je Ćorluka apelirajući za administrativna pojednostavljenja jer je poslodavac odgovoran za cjelokupnu provedbu osposobljavanja. O dobrim iskustvima radnog osposobljavanja, upravo kod Ćorluke, govorio je mladi Sirijac Purya Javidi koji je prije dvije godine došao u Hrvatsku, dobio azil, a sad je već osam mjeseci korisnik mjera.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

DU
Deleted user
20:31 30.10.2018.

Dakle Hrvati van a ISIL naseljavaju. Samo vjerodostojno.

Avatar Dino Francetić
Dino Francetić
20:31 30.10.2018.

Ako se kao društvo i poslodavci MORAMO potruditi u njihovom zapošljavanju, najbolje je da uđu u Sabor. Tamo ionako neće biti bitno znaju li jezik, i imaju li ikakva znanja.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
21:03 30.10.2018.

sramota!te gnjide izbacit naglavačke od kud su došli!država plaća poticaje poslodavcima koji zaposle takve!