tjitska đekić

Nećemo zbog Michelinove zvjezdice ‘napumpavati’ cijene

Foto: Dean Duboković
Restoran Monte
Foto: Dean Duboković
Restoran Monte
Foto: Dean Duboković
Restoran Monte
05.02.2017.
u 07:15
Primjedbe Michelinovih inspektora ne odnose se na 30-ak restorana koji su na listi
Pogledaj originalni članak

Vijest da je rovinjski restoran Monte dobio Michelinovu zvjezdicu bila je iznenađenje za širu javnost, ali i za našu gastronomsku scenu. Mnogi bi se kladili da se to u Hrvatskoj neće dogoditi još godinama, a ništa manje iznenađeni ovim velikim priznanjem nisu bili ni sami vlasnici, Danijel Đekić i supruga Tjitska, ovog renomiranog istarskog restorana s 42 sjedaća mjesta i timom od 15 zaposlenih koji skrbi o gostima.

Nova razina gastronomije

Internacionalnom bračnom paru ugostitelja – on je domaći čovjek, po struci kuhar, a ona sommelierka, Nizozemka – ovo nije prvo veliko priznanje, ali sve dosad ipak je nemjerljivo sa sjajem Michelinove zvjezdice. Upravo je, pak, boljoj polovici jučer palo u obiteljski zadatak da se, nakon jednog cijelog dana bez komentara za medije, provedenog u inozemstvu, javi novinarima i udovolji znatiželji javnosti.

– U četvrtak smo bili na putu, u Italiji, a evo danas smo nakratko u Rovinju, primamo čestitke i odgovaramo na propuštene pozive. Malo je reći da smo bili iznenađeni kad nas je u srijedu, oko 18 sati nazvao direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević i pitao znamo li da smo dobili Michelinovu zvjezdicu. Vijest je stvarno došla iz vedra neba. Ja sam se javila na telefon, rijetko ostanem bez teksta, ali u tom sam trenutku stvarno ostala bez riječi. Michelinova zvjezdica veliko je iznenađenje, velika počast, ali sad osjećamo i veliku obavezu i odgovornost za daljnji rad.

Što se ovim priznanjem za vas mijenja?

– Ovo nije došlo preko noći, naša je filozofija stalno uvoditi neke poboljšice. Izgleda da svoj posao radimo kako treba, a svjesni smo da će sada očekivanja od našeg restorana biti još veća. Michelinova zvjezdica je rezultat i potvrda našeg minulog rada i truda. Mi po Michelinovim standardima praktički radimo već niz godina, takav je naš pristup. Nastavit ćemo raditi predano i dodatno se educirati...

Zimsku stanku uvijek iskoristimo za putovanja, upoznavanje novih trendova i edukaciju. Evo i sutra već ponovo putujemo u inozemstvo. Sad ćemo definitivno s novim, dodatnim zadovoljstvom i motivacijom dalje raditi. A koliko mi je drago zbog našeg restorana, toliko mi je drago i što se cijela Hrvatska našla na Michelinovoj karti. Ta činjenica mijenja sliku o našoj kompletnoj gastronomiji, govori o novoj kvaliteti, diže je na jednu novu razinu...

Kako komentirate činjenicu da se na listi 34 preporučena hrvatska restorana nalaze samo istarski. Zagrebački i dubrovački restorani? Nema ni jedan s Kvarnera, Splita, Šibenika, iz sjeverne Hrvatske.

– Ostale regije možda jednostavno još nisu došle na red... Michelinovi inspektori, kako smo čuli u Ministarstvu turizma, imali su dosta općenitih primjedbi na hrvatske restorane. Zamjerili su da se na jelovnicima svaštari, da se loše rukuje namirnicama, da je premalo spoznaja o novim trendovima i sl.

– Uvjerena sam da se to ne odnosi na ovih tridesetak restorana, koji su se našli na Michelinovoj listi. Oni koji su dobili preporuku, dobili su je sasvim sigurno zasluženo, s dobrim razlogom.

Nekolicina restorana s te liste, međutim, uopće ne radi...

– To ne bih komentirala.

Novi sezonski jelovnik

Monte je trenutačno zatvoren, kad opet počinje primati goste?

– Uoči Uskrsa, otvaramo 14. travnja. Zimi uvijek na neko vrijeme zatvaramo restoran, malo ga uređujemo, dotjerujemo. Prije dvije, tri godine imali smo veliko preuređenje, sada će to biti manji zahvati, ali uvijek se mora težiti boljem, imati nešto novo, da ne budemo dosadni gostima.

Osim u interijeru, hoće li i na jelovniku Montea biti novina?

– Apsolutno, uvijek se, neovisno o Michelinovoj zvjezdici, potrudimo našim gostima ponuditi nešto novo, drugačije. Naš pristup u pripremi hrane je sezonski, lokalno i inovativno i pri tome ostajemo.

Sad zasigurno možete očekivati još više gostiju. Neki kažu da promet nakon što se dobije Michelinovu zvjezdicu poraste i 50 posto, ali i da pojedini restorani tada i cijenu dižu za toliko. Hoćete li Monte i poskupjeti?

– Ne, ne vjerujem da će se cjenik puno promijeniti. A i nevjerojatno mi je da netko može dići cijene pedeset posto, nama to ne pada na pamet...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar IvanR
IvanR
07:47 05.02.2017.

Cijene su svejedno malo visoke ako se gleda okruženje ali samo lokalno. Za nekog stranca to će biti jeftino, jako. Da vidite što prosječan puk ždere na zapadu trebali bi na ulazu u Hr staviti jednu taku.zvijezdicu. A mi uvozimo smeće pored tolikih potencijala.

MI
Milostinja
08:29 05.02.2017.

Ništa bez zapada ;-)

JV
Josip_V
13:42 05.02.2017.

42 sijedeca mijesta 15 osoblje..... Kolika je cijena MENU sa 5gangova za jednu osobu