Bespravna gradnja

Ne smiju se legalizirati građevine sagrađene mimo zadanih planova

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Ne smiju se legalizirati građevine sagrađene mimo zadanih planova
08.06.2011.
u 21:00
Nije isto ako je netko gradio u skladu s planovima, a nema dozvolu ili ima tri kata više od dopuštenog, kaže H. Hrabak
Pogledaj originalni članak

Vladin plan legalizacije bespravne gradnje donosi slabiju zaštitu obalnog pojasa, bespravne građevine neće proći ni minimum provjera jesu li sigurne i stabilne, a jednako će se moći ozakoniti i obiteljske prizemnice i velike zgrade s mnogo apartmana, pa i proizvodni pogoni. Bit je to prigovora hrvatskih arhitekata, odnosno Udruženja hrvatskih arhitekata, na prijedlog Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama. Zbog toga su pisali ministru graditeljstva Branku Bačiću, tvrdeći kako je nacrt zakona o postupanju sa nezakonitim zgradama sa stručnog aspekta – neprihvatljiv! Ne smije se legalizirati svaka građevina, nego samo one koje ne prekoračuju drastično gabarite zadane planovima, prigovaraju arhitekti.

– Ne može biti isto je li netko sagradio kuću u skladu s planovima, a samo nije tražio i platio dozvolu, ili je sagradio tri kata više od onoga što je planom dopušteno ili umjesto obiteljske kuće ima zgradu sa 10 ili 15 apartmana – kaže Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata. Preslabo je zaštićen i obalni pojas, tvrde arhitekti jer je granica postavljena na samo 70 metara od mora, a prvi je prijedlog bio 100 metara. Treći je ključan prigovor arhitekata to što se više ne traži od vlasnika čak ni dokaz o stabilnosti građevine! U postupku legalizacije ne traži se ispitivanje ni prostornog, ni inženjerskog, ni sigurnosnog aspekta zgrade. Sve zajedno neće pomoći da se provedu nužni popravci urbanog standarda, ocjenjuju arhitekti, postavljajući i pitanje moralnog aspekta ovoga zakona koji dovodi u pitanje ustavnu jednakost građana, tvrde arhitekti.

Vlada bi sutra trebala raspravljati o prijedlogu ovog zakona koji će, kako se sada najavljuje, ići u redovitu proceduru, u dva čitanja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

1J
1japan
23:58 08.06.2011.

e sad je ovaj počeo s oproštenjem srat.

CU
cunt
03:19 09.06.2011.

gradili apartmane bez dozvole,,,,,,,,,,sviiiiiiiiiiiiijecka zemlja nema šta i čudiš se zakaj rumunji prije ušli u EU budi sretan da afganistan ne uđe prije

IM
imra
22:11 08.06.2011.

Je Bačiću u pravu si