nuklearni program

Ne nagode li se SAD i Iran do 20.7., posljednji rok je 25.11.!

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Ne nagode li se SAD i Iran do 20.7., posljednji rok je 25.11.!
16.07.2014.
u 13:52
Mediji ističu da je produljenje pregovora moguće isključivo ako na to pristanu obje strane. Die Presse citira Kerryja koji je već prije rekao da je ''bolji nikakav deal nego loš deal“
Pogledaj originalni članak

Gotovo svi austrijski mediji, neki više neki manje, u srijedu izvještavaju o trodnevnim razgovorima američkog državnog tajnika Johna Kerryja s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom i međusobnim uvjeravanjima u Beču nakon ozbiljnih pregovaračkih razmimoilaženja Irana i Zapada o iranskom nuklearnom programu.

''Suglasje s Iranom moguća do nedjelje“, ''Iran-nuklearni razgovori: Bolje nikakav deal nego loši deal“, ''Iran: Ultimativni deadline za deal je 25. studeni“, ''Američki senatori žele stroge uvjete za Iran“, samo su neki od naslova u austrijskom tisku i na internetskim portalima koji slikovito govore o pat poziciji u koju su trenutačno zapali višemjesečni nuklearni pregovori Irana i šest svjetskih sila koje čine skupina P 5+1: SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska plus Njemačka, u Beču.

Austrijski radio i televizija ORF izvještava kako Kerry vjeruje u postizanje suglasja s Iranom do nedjelje 20. srpnja, kada istječe prijelazni sporazum postignut u studenome 2013. godine u Ženevi.

- 20. srpnja je i nadalje aktualan. Radimo dalje - rekao je Kerry u utorak novinarima u Beču pred svoj povratak u SAD na konzultacije s američkim predsjednikom Barackom Obamom i vodstvom američkog kongresa. Istakao je da u ključnim pitanjima još postoje ''stvarne razlike“. Zarif je rekao u Beču da drži ''mogućim“ produžetak razgovora o iranskom nuklearnom programu, a da bi ultimativni deadline trebao biti 25. studeni ove godine.

Mediji ističu da je produljenje pregovora moguće isključivo ako na to pristanu obje strane. Die Presse citira Kerryja koji je već prije rekao da je ''bolji nikakav deal nego loš deal“ i podvlači njegovu poruku Iranu kako ne može zadržati sadašnjih 19.000 centrifuga za obogaćivanje urana jer je to ''previše“, a što je i glavna sporna točka pregovora oko koje se lome koplja. List navodi da Iran želi zadržati sadašnji broj centrifuga i prenosi Zarifovu izjavu kako postoje i ''druge znanstvene metode za sigurno utvrđivanje da je iranski nuklearni program miroljubive naravi“ i poruku Washingtonu kako je''došlo vrijeme za ozbiljne političke odluke“. Kleine Zeitung piše da američki senatori traže stroge uvjete za Iran u sporazumu trajnog karaktera. Dnevni list Kurier navodi kako u nuklearnoj svađi Irana i Zapada ''rješenje izgleda mogućim“.

Der Standard citira Zarifa da je ultimativan deadline za nagodbu između Irana i ''šestorke“ 25. studeni te ističe kako je šef iranske diplomacije najavio da će se narednih dana susresti s glavnim direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču Yukiom Amanom. Tema bi trebala biti provedba Dodatnog protokola Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) od strane Irana, što je također jedna od ključnih točka pregovora. Protokolom se omogućuju iznenadne, nenajavljene inspekcije nuklearnih postrojenja. Mediji navode da šest svjetskih sila pokušavaju spriječiti Iran da u obogaćivanju urana dosegne stupanj u kojem će moći proizvesti nuklearno oružje, te traže čvrsta i pouzdana jamstva da je iranski nuklearni program miroljubiv, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su teško pogodile iransko gospodarstvo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ST
stomugromova
14:29 16.07.2014.

Prošla baka sa kolačima.

Avatar airbizz
airbizz
14:31 16.07.2014.

wall street,svjetska banka i mmf žele pod svaku cijenu ući u iran zbog nafte.to će se nažalost i dogoditi ukoliko američki narod ugasi televizore i otvori oči.dosta je prolivene krvi zbog profita.