Prije 69 godina

Navigator aviona Enola Gay: Atomska je bomba zapravo spasila živote

Foto: Reuters video screenshot
bomba
06.08.2014.
u 14:48
Van Kirk je upravljao avionom koji je prenosio atomsku bombu, a nakon što je vidio njezinu razornu moć, rekao je kako ne želi da se ikad više koristi
Pogledaj originalni članak

Prije točno 69 godina na japanski grad Hirošimu je bačena prva atomska bomba u ljudskoj povijesti. Nakon što je predsjednik Truman izdao naređenje za napad, s otoka Tinian poletio je američki bombarder B 29, nazvan Enola Gay, s atomskom bombom zvanom Little Boy. Bomba je ubila više od 200 tisuća ljudi, ranila oko 100 tisuća i za sobom ostavila smrtonosnu radijaciju.

Theodore Van Kirk, posljednji živući član posade aviona Enola Gay koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu 1945., umro je krajem srpnja u 93.godini u umirovljeničkom domu Georgiji.

Van Kirk je bio navigator aviona koji je prenosio atomsku bombu, a nakon što je vidio njezinu razornu moć, rekao je kako ne želi da se ikad više koristi, javlja Reuters.

Ipak, istovremeno je i branio njeno korištenje tvrdeći da je riječ o 'manjem zlu' u usporedbi sa neprekidnim zračnim napadima na japanska otočja i planiranu invaziju.

 - Bomba je zapravo spasila živote, unatoč ogromnom broju žrtava u Hiroshimi i Nagasakiju, jer bi u suprotnom šteta napravljena u Japanu bila još veća, izjavio je svojedobno Van Kirk.

>> Japan obilježava 68. godišnjicu tragedije u Hiroshimi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar superhik74
superhik74
18:11 06.08.2014.

Posebno je spasila zivote onih na koje je pala u Hiroshimi i Nagasakiju. Uskore bi mogli cuti da su i nacisti "spasavali zivote" u Ausvicu.

DV
david.vizental
15:55 06.08.2014.

ukoliko malo pogledamo širi aspekt te ustvrdimo da je ova američka imperija u zadnjih 70 godina odgovorna za smrt 50-60 milijuna ljudi..onda stvarno možemo zaključiti da znaju dobro raditi svoj posao...ubijati

XA
xaron
18:41 06.08.2014.

@chemica... Kad su u Los Alamosu čuli za massacre u Hiroshimi, kompletan naucni tim ( izuzev E.Telera) napustio je posao uz komentar : sad smo i mi kućkini sinovi. Nema nikakve razlike između njih i Dr. Mengele.