škola u vukovaru

Nastava samo po danu jer bi đake mogla ubiti struja!?

Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
Nastava samo po danu jer bi đake mogla ubiti struja!?
13.06.2012.
u 12:00
Rupe od metaka: Petnaest godina nakon završetka rata zidovi škole još su truli i izbušeni
Pogledaj originalni članak

Rješenjem Inspekcije rada od 28. svibnja učenicima i nastavnicima u vukovarskoj OŠ Nikole Andrića zabranjeno je korištenje električne energije. Zabrana je donesena na temelju obavljenoga inspekcijskog nadzora kojim je utvrđeno da korištenje struje u školi ugrožava sigurnost učenika i zaposlenika. Prije nekoliko dana na adresu škole došlo je i rješenje kojim se učenicima i zaposlenicima zabranjuje i boravak u nekim učionicama jer nema kvalitetnog provjetravanja.

Upitne svjedodžbe

– OŠ Nikole Andrića jedina je neobnovljena osnovna škola u Vukovaru. Instalacije su uistinu u takvu stanju da je njihovo korištenje opasno. Za lošu kvalitetu zraka u učionicama razlog su zakovani prozori. A zakovati smo ih morali jer su toliko truli da je otvaranje postalo opasno za učenike i nastavnike – kaže ravnatelj škole Željko Kovačević. U 21. stoljeću 277 učenika i 53 zaposlenika već dva tjedna nastavu zbog toga obavljaju isključivo pod dnevnim svjetlom, bez korištenja računala i bilo kakvih učila. Ne zna se ni kako će školska administracija bez struje organizirati tiskanje školskih svjedodžbi.

Osim toga, loše su i vodovodne i kanalizacijske instalacije, nekim dijelovima škole pristup je zabranjen jer prijeti urušavanje zidova koji su prepuni vlage i rupa zaostalih iz rata. Škola je posljednji put računala dobila 2006. godine, što dovoljno govori o tehničkoj opremljenosti.

– Očajni smo. Kao ravnatelj poduzeo sam sve mjere da nekako završimo školsku godinu i da djeca ne trpe zbog odluke koju moramo poštovati. Ipak, najvažnija je sigurnost učenika – istaknuo je Kovačević. Organiziran je i hitan sastanak s pročelnikom Odjela društvenih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, koja je osnivač škole, te je dogovoreno da škola mora u hitnu sanaciju, za što će novac osigurati županija. Hoće li radovi biti završeni na vrijeme i djeca krenuti u školu početkom rujna, pitanje je, s obzirom na to da treba raspisati javni natječaj, naći izvođače...

\'Jovanoviću, Vukovar zove\'

Roditelji, pak, peticijom traže hitnu obnovu ili sljedeće školske godine neće pustiti djecu u školu. Priopćenjem za javnost oglasio se i Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod: \"Koliko je god ministru Željku Jovanoviću mjesto među našim nogometašima u Poljskoj, još mu je više mjesto među vukovarskim osnovnoškolcima.\"

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

LA
Lavica7
13:15 13.06.2012.

Sramota! Toliko se nakralo na racun domoljublja i rata... Jednom godisnje se proipaju sladunjave rijeci i silne ko bajagi zahvale, glavonje polazu vijence, a to da grad nije obnovljen, da skole nisu popravljene, da je hrana preskupa, da nema posla...nikom nista. Vidimo se iduce godine na proslavi. Do tada...taj grad i ti ljudi ne postoje.

NA
najme
13:48 13.06.2012.

Usput rečeno, negdje sam načula da se zaposlenima prijeti jer se bune i traže obnovu zgrade. Navodno im se prijeti da šute jer će školu zatvoriti, djecu rasporediti u druge škole, a bundžije otpustiti. Slobodno me demantirajte ako sam nešto pogrešno navela jer bih voljela da sam u krivu.

OG
Oger
14:49 13.06.2012.

Eto ti ga na. Sad je Jovanovic kriv, a dvadeset godina skola stoji takva. Kad su se najprije popravljali samostani i crkve (koji ni upola nisu tako stradali kao ova skola)umjesto skola, vrtica i bolnica onda nitko nije ni zucnuo. Svi su se bojali boljsevika iz HDZa i crkve.