STRUKA OPREZNA

Nasip je puknuo ili zbog lošeg materijala ili zbog rahle podloge

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Nasip je puknuo ili zbog lošeg materijala ili zbog rahle podloge
20.05.2014.
u 20:30
Možda je u nasip ugrađen materijal s više pijeska i šljunka koji su više vodopropusni, a druga je mogućnost da je probijeno tlo
Pogledaj originalni članak

Premijer Zoran Milanović zahtijeva istragu i utvrđivanje uzroka puknuća nasipa kod Rajeva Sela. Kako se doznaje od visokog izvora iz Vlade, premijer želi da se utvrdi tko je kriv za loše napravljen nasip, je li netko krao pa je ugrađeno premalo materijala u nasip ili je koji drugi razlog u pitanju zbog kojeg taj posao nije napravljen kako treba.

Nasip kod Rajeva Sela rekonstruiran je 2010. i 2011. godine, a radove vrijedne 22,6 milijuna kuna izvodili su Vodoprivreda Vinkovci, Brodska Posavina i Osijek Koteks. Radove je nadzirala tvrtka Arka 96, čiji direktor Tomislav Krznarić kaže da u 95 posto slučajeva nasipi popuštaju od nožice odnosno temeljnog tla jer zbog dugotrajnog pritiska dolazi do silnica u dnu nasipa. On kaže da 2010. nije građen novi nasip, nego je postojeći ojačan, povišen za pola metra i malo proširen.

Krznarić tvrdi da su radovi izvedeni po projektu i da je u nasip ugrađena ilovača odnosno lokalni materijal. Usto ističe da je čudo kako je nasip uopće izdržao na drugim dijelovima, osim kod Rajeva Sela, jer su ga zadesile tisućugodišnje vode, a građen je za stogodišnje vode plus 1,2 metra. Na tisućugodišnje vode poziva se i direktor Vodoprivrede Vinkovci Željko Šarčević, ali ne zna što bi mogao biti uzrok pucanju nasipa.

Profesor na zagrebačkom Građevinskom fakultetu Tomislav Ivšić smatra da je uzrok pucanja nasipa u materijalu ili u podlozi.

– Možda je u nasip ugrađen materijal s više pijeska i šljunka koji su više vodopropusni, a druga je mogućnost da je voda probila ispod nasipa, ako je ondje neki rahli materijal, ili je pri gradnji nasipa presječen neki stari potok – objašnjava Ivšić.

Svi su naši dužnosnici jednoglasni u tome da će se tek nakon što se voda povuče moći saznati što je točan uzrok pucanju nasipa.

>> 'Mora se znati zašto je puknuo novi nasip, otkrit ćemo je li netko krao'

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar emigrant
emigrant
20:59 20.05.2014.

Čuj njih: tisućgodišnje vode. Ma tisućgodišnji lopovi i prevaranti.

BU
bubimir55
21:36 20.05.2014.

Imam dojam da se Predsjedniku Vlade dopalo bahuljanje amfibijom a sve ostalo prepušteno pukom slučaju. Gotovo bi bilo smiješno da nije tragično.

JI
jilo222
21:54 20.05.2014.

može se Šarčević sada pozivati i na milenijske vode. radije neka kaže koliko novaca je dobio od jet-seta za šutnju o ugrađenom materijalu, i kako je te novce podijelio sa Kuterovcem, kojem financira šta god treba i daje mu auto od vodoprivrede na korištenje, a radnicima već mjesecima nema za plaće. naravno sve to zna i štiti ih naš "vrli" župan Galić koji je sad kao šokiran onime što se zbilo. strpajte ih u zatvor!!!!!!!!!!!!!!!!!