Ženska mreža

Nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj

Foto: Robert Anić/Pixsell
Nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
08.03.2010.
u 15:11
Traže, među ostalim, izjednačavanje stope zaposlenosti žena i muškaraca, pravo na medicinski potpomognutu oplodnju bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju te besplatan pobačaj.
Pogledaj originalni članak

Aktivistice Ženske mreže Hrvatske okupile su se pred zagrebačkim Kamenitim vratima kako bi povodom Međunarodnog dana žena upozorile, posebice žene koje sjede u Saboru, na neostvarena ženska prava. Iako su pozivi poslani svim saborskim zastupnicima na prosvjedu se u znak potpore pojavio samo Šime Lučin.

– Tražimo da se izjednači stopa zaposlenosti žena i muškaraca i ograniči rad na određeno vrijeme na najviše godinu dana te da se konačno mjerodavni sjete žena koje često bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja žive na selu – rekla je koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov. Također, ističe, sve bi žene trebale imati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju, a pravo na brak država treba omogućiti i istospolnim parovima. Nužno je, tvrdi, da Hrvatska ženama omogući pravo na odluku i besplatan pobačaj, ali i uvođenjem seksualnog odgoja u škole utječe na smanjenje sve većeg broja maloljetničkih trudnoća.

– Vjeronauk iz škola treba vratiti u crkve i nužno raskinuti ugovore s Vatikanom – upozorila je mjerodavne Genov. Dodala je i da žene zahtijevaju hitno ukidanje kažnjavanja žena za prostituciju uz uvođenje strogih kazni za korisnike tih usluga.

– Svako nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj, a žrtve nasilja u obitelji trebaju se prestati tretirati na jednak način kao počinitelji – istakla je B. Genov.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

OB
-obrisani-
15:23 08.03.2010.

8 mart pa mo se sijetili žena-pljuc

OB
-obrisani-
15:29 08.03.2010.

Prosvjedi žena pred Kamenitim vratima sa zahtjevima od kojih barem polovica predstavlja izravni atak na kršćanstvo i vjeru. Budući da su prosvjednice i te kako o tomu osviještene, izbor mjesta prosvjeda ni najmanje nije slučajan. Jesu li se možda molili Majci Božjoj od Kamenitih vrata? NIsu, nego su se narugali svemu onomu što ona predstavlja. Ona druga polovica njihovih zahtjeva je ionako već konsenzualno prihvaćena u javnosti.

Avatar punkufer
punkufer
16:09 08.03.2010.

Bapska posla. Nasilje NAD BILO kim je prekršaj ili kazneno djelo ovisno o težini djela. I to je tako normalno i ispravno.