Globalni prosvjed za klimu

Naš je dom već u plamenu, poručili su klinci iz 270 gradova

Foto: REUTERS
prosvjed mladih za klimatske promjene
Foto: REUTERS
prosvjed mladih za klimatske promjene
Foto: REUTERS
prosvjed mladih za klimatske promjene
Foto: REUTERS
prosvjed mladih za klimatske promjene
Foto: REUTERS
prosvjed mladih za klimatske promjene
Foto: REUTERS
prosvjed mladih za klimatske promjene
23.02.2019.
u 23:22
Učenici prekidaju nastavu i pozivaju političare da napokon počnu paničariti zbog onoga što čine zemlji
Pogledaj originalni članak

Deseci tisuća učenika u gradovima cijeloga svijeta jučer je obustavilo nastavu i izišlo na ulicu prosvjedovati zbog klimatskih promjena. Greta Thunberg, 16-godišnja školarka iz Švedske, uspjela je animirati tisuće djece i mladih diljem Europe i svijeta da izađu na ulice kako bi potaknuli odrasle da se napokon počnu brinuti o klimi.

Od ljeta prošle godine Greta je svakoga petka sama stajala ispred švedskog parlamenta zahtijevajući da netko konačno poduzme nešto kako bi se zaustavile klimatske promjene i kako bi se njoj i svim njenim vršnjacima diljem svijeta osigurala budućnost na ovom planetu. Vrlo brzo je Gretin očajnički poziv privukao velik broj njenih vršnjaka koji se sada svakoga petka u desecima tisuća okupljaju po europskim i svjetskim gradovima tražeći od političara da nešto poduzmu naglašavajući da je „naš dom već u plamenu i kako žele da političari konačno počnu paničariti zbog svega što se diljem svijeta događa, a što je posljedica klimatskih promjena“. Greta je za 15. ožujka najavila najveći planetarni štrajk djece i mladih protiv klimatskih promjena.

“Petkom za budućnost”

Svoj pokret ova sada već karizmatička djevojčica nazvala je „Petkom za budućnost“. Naglasila je da neće odustajati ni ona ni njeni vršnjaci diljem svijeta sve dok oni odrasli, koji su odgovorni i koji mogu nešto učiniti, ne shvate o čemu se radi i ne prionu poslu spašavanja svijeta.

– Kako mi više nemamo vremena, započeli smo čistiti nered koji ste vi napravili. Oni koji nas kritiziraju i govore da smo samo djeca, zapravo ne žele o tome razgovarati zato što nisu napravili svoju zadaću, a mi smo to učinili. Prestanite već jednom mesti svoj nered i kaos pod tepih – kazala je Greta pred europskim čelnicima, među kojima je bio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Naglasila je da se ne bore samo za sebe nego i za budućnost svih ljudi na svijetu. Nastupila je i pred svjetskim moćnicima na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, gdje im je kazala kako želi da oni osjećaju isti onaj strah koji ona svakodnevno osjeća, zatim da od njih želi da konačno počnu djelovati. Gretina hrabrost i odlučnost inspirirala je mlade diljem svijeta. Uz zahtjeve za hitno ograničenje emisije stakleničkih plinova, neki od njih traže i da mladi dobiju pravo glasa i prije 18 godina zato što smatraju da bi jedino tako mogli početi mijenjati stvari i način na koji vlade funkcioniranju. No mnogi svjetski politički lideri nemaju nimalo razumijevanja za pokret koji za počela Greta Thunberg.

Tako je britanska premijerka Theresa May upozorila nekoliko tisuća školaraca koji su se okupili pred britanskim parlamentom da je neprihvatljivo što neopravdano izostaju iz škole i tako svojim nastavnicima nagomilavaju dodatni posao. Australski ministar obrazovanja najavio je da će sve učenike koji se pojave na prosvjedima čekati stroge kazne. No Greta im je odgovorila da će oni svoj izostanak iz škole lako nadoknaditi i poručila im da su oni izgubili 30 godina za zaustavljanje klimatskih promjena, što je puno gore od jednodnevnog izostanka iz škole. U Njemačkoj mladi traže da klimatske promjene postanu obvezni predmet u školi.

Pitanje života i smrti

No ima i mnogo onih, ponajprije novinara i stručnjaka, koji tvrde da bi ovi prosvjedi mladih i djece mogli stvoriti dovoljno jaku prosvjedničku i aktivističku snagu koja bi doista mogla prisiliti političare da shvate da je provedba Pariškog sporazuma o klimi pitanje života i smrti.

„Krucijalni je element ove čvrsto povezane prosvjedničke zajednice to da su oni dovoljno jaki i odlučni da svladaju sve pokušaje da ih se obeshrabri i podijeli”, napisao je George Monbiot, kolumnist britanskog Guardiana.

Svakog petka sve je više mladih prosvjednika – u 270 gradova prosvjedovalo je više od 70 tisuća njih, a iz tjedna u tjedan ova brojka raste. Jedna britanska učiteljica napisala je kolumnu u Independentu u kojoj podržava djecu koja su naučila sve o klimatskim promjenama i o posljedicama koje globalno zagrijavanje donosi te da se ne protivi njihovu izostanku iz škole zato što su njihovi prosvjedi i te kako edukativni za mladež širom svijeta.

Mladi na čelu s Gretom i jučer su bili na ulicama. Svi su oni u iščekivanju velikog prosvjeda 15. ožujka. Komuniciraju putem društvenih mreža, gdje su mnogi već najavili da će to biti događaj za pamćenje koji će ujediniti mlade u svijetu koji se bore za svoju budućnost. Iako mnogi ismijavaju Gretu govoreći da je izmanipulirana i da boluje od Aspergerova sindroma, ona se na to ne osvrće te im poručuje da ima misiju koju želi ostvariti.

>> Pogledajte što kaže Branko Grisogono o klimatskim promjenama

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CA
Cafa
02:14 24.02.2019.

Na koju foru je dobro da bude hladnije a ne toplije? Djeca iz Švedske prosvjeduju protiv zatopljenja. Ludilo. To je kao da u Ugandi prosvjeduju jer žele da im bude više vruće.