Doznajte tko su Cincari

Narod koji je dao mnoge znamenite Balkance - od ratnika do poznate humanitarke

Foto: Marko Prpić/Pixsell
16. 03. 2006., Zagreb - Tose Proeski i Antonija Sola u tvornici TOZ snimaju najavnu pjesmu za seriju Zabranjenu ljubav. Todor Tose Proeski (Krusevo, 25.1.1981. - Nova Gradiska, 16.10.2007.), jedan je od najboljih makedonskih pjevaca pop muzike i velika zv
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
majka tereza i milorad kovačević
Foto: wikipedia
kontantin koča popović partizanski general
Foto: Wikipedija
znanstvenik mihajlo pupin
18.08.2015.
u 17:00
Nisu imali državu, priklanjali su se narodu na čijem su teritoriju živjeli
Pogledaj originalni članak

Zagrebački Dinamo sutra igra prvu utakmicu posljednjeg kruga kvalifikacija za Ligu prvaka protiv prošle godine najboljeg albanskog kluba Skenderbeua iz Korçe. Grad Korçe nalazi se ispod planine Morave u blizini granice s Grčkom i Makedonijom na 850 metara nadmorske visine.

Grčki kao jezik kulture

Šesti je to grad po veličini u Albaniji, a prošle je godine postao i općinom tako što je novom entitetu pridodano i nekoliko okolnih naselja među kojima je i Voskopoje, odnosno Moskopolje. A u tom su naselju nekada većinski stanovnici bili Cincari ili Arumunji. To je mjesto, osnovano u 14. stoljeću, iako smješteno na teško pristupačnom području, postalo gospodarsko i društveno središte tog područja koje je s vremenom svoje trgovačke kontakte širilo čak do Austrije i Mađarske.

Podrijetlo Cincara nije precizno utvrđeno; prema jednoj bi teoriji, kako navodi Hrvatska enciklopedija onoj vjerojatnijoj, bili potomci romaniziranog stanovništva Dacije koje se prije X. stoljeća preselilo na jug, a prema drugoj potomci romaniziranih balkanskih starosjedilaca. Govore arumunjskim narječjem rumunjskog jezika s velikim brojem posuđenica iz grčkog, albanskog, turskog i slavenskih jezika te tzv. balkanskih jezičnih značajki. Među urbaniziranim Cincarima na Balkanu prevladava grčki jezik kao jezik kulture, pa ih negdje zovu i Grkovlasima.

Po religiji pripadaju pravoslavlju. Od bizantskih vremena dio Cincara, navodi enciklopedija, bavio se transhumantnim i polunomadskim stočarstvom te prijevozništvom na velike udaljenosti. Izvan stalnih staništa stanovali su u šatorima od pusta, prerađivali drvo, kožu i vunu te razmjenjivali svoje stočarske proizvode za poljodjelske, a živjeli su u proširenim patrijarhatskim obiteljima. Postupno su se raslojavali te kulturno, etnički i jezično asimilirali. Gradski stanovnici bili su ponajprije obrtnici koji su se bavili obradom kovina, posebice izradom filigrana te zidarstvom, posebice mostogradnjom, ali i trgovinom.

Bavili su se također novčarskim i bankarskim poslovima, pri čemu im je štedljivost bila jedna od glavnih osobina. Ime su dobili od južnih Slavena, ono se prvi put spominje 1718. Zajednička prošlost Grka i Cincara pod stoljetnom osmanskom vladavinom stvorila je simbiozu, tako da je u nekim krajevima ime Grk gotovo sinonim za Cincara. Njihovi bogati trgovci i novčari smatraju se Grcima i daju znatne svote za podizanje grčkih škola i njegovanje grčke prosvjete. U Moskopolju je tako bila prva tiskara na Balkanu te znamenita škola u kojoj su djelovali carigradski učeni ljudi. Ipak, gotovo u jeku svojeg najvećeg procvata Moskopolje doživljava žestoke napade Ali-paše i njegove vojske te u drugoj polovici 18. stoljeća biva gotovo napušteno.

Kako se desetljećima nakon propasti Moskopolja Cincari postupno raseljavaju prema zapadu, zanimljivo je vidjeti ljude koji su umnogome utjecali na oblikovanje života ovog dijela Balkana.

Najveći srpski komediograf Jovan Sterija Popović po ocu Steriji je Cincar, dok je drugom najvećem srpskom komediografu Branislavu Nušiću pravo ime Alkibijad Nuša. Srpski političar Nikola Pašić podrijetlom je iz poznate cincarske obitelji Pasku, a preci su mu bili Cincari iz sela Rogačeva u blizini Tetova.

Komandant Koča

Poznati znanstvenik Mihajlo Pupin također je Cincar kao i partizanski general Konstantin Koča Popović, komandant Prve proleterske brigade, a nakon rata načelnik Generalštaba JNA. Zloglasni osnivač Crne ruke Dragutin Dimitrijević Apis također je Cincar. Poznata beogradska odvjetnička obitelj Fila potječe s Krfa, odakle početkom 18. stoljeća prelaze u Janinu, još jedno mjesto poznato po Cincarima. U doba Ali-pašinih napada bježe na sjever da bi konačno došli u Beograd gdje Filota i njegov sin Tomo i danas vrijede za najbolje odvjetnike nekadašnjeg jugoslavenskog glavnog grada.

Najpoznatiji davitelj s malih ekrana Taško Načić također je pripadnik tog naroda koji nikada nije imao državu, dok ćemo pod cincarskim imenom Todor Proja naći nikoga drugog negoli makedonskog slavuja, u prometnoj nesreći tragično preminulog Tošu Proeskog. Još je jedna makedonska pjevačica cincarskog porijekla. Riječ je o Kaliopi, a tvrdi se kako je i otac Majke Tereze, po rođenju, također bio Cincar.

Iako se Cincarima umnogome pripisuje ekonomski i društveni napredak, ponajprije po stvaranju beogradske čaršije kao središta financijskog i trgovačkog života, činjenica je da su Cincari skloniji asimiliranju negoli održanju vlastite nacije. Radije su se priklanjali tome da postanu političkim pripadnicima naroda na čijem bi teritoriju živjeli nego ustrajavali u tome da ih se prizna kao manjinu.

>> Obilježili 10. obljetnicu proglašenja Majke Tereze blaženom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

GU
gustirna
23:10 18.08.2015.

Svi pravoslavci u hrvatskoj koji sebi tepaju da su srbi su rumunjski cincari koji su dospjeli u nasa podrucja kao turski ratnici vazali.....kako imate petlje petljati po albaniji oko cincara oli ti ga vlaha a ne usudite se po hrvatskoj....

Avatar utunelu
utunelu
08:27 19.08.2015.

dolazim do zakljucka oni koji su nesto u srbiji postigli su zapravo vlasi i opet zakljucujem da srbi nemaju nista i nikoga s kime bi se mogli hvaliti ,jedino im ostzaju par velikana iz novije povijesti 91-95 recimo kao pesnik sloba slikar radovan ..arhitekta ratko,lekar mile mrksic,stvarno jedna intelktualna napredna nacija

Avatar naissus
naissus
21:39 18.08.2015.

Lep i pre svega poučan članak. Za neke ljude kao što je Branislav Nušić znao sam da su poreklom bili Cincari ali nisam za ostale kao recimo za Taška Načića. Zaista mi je drago je u Srbiji bilo toliko kvalitetnih ljudi koji su dali doprinos nauci, kulturi i istoriji mog naroda a da to nisu bili izvorni Srbi. Sve države koje su negovale tu nacionalnu raznolikost i poštovale svoje građane bez obzira na nacionalnu pripadnost jesu ili imaju šanse da postanu prosperitetne. Mislim da zato mnogo možemo naučiti iz ovog članka.