novi tragovi

Napredak u otkrivanju misterija: Arheološko otkriće objašnjava kako su se gradile piramide

Foto: Ministry of Tourism Antiquities/Facebook
Arheološko otkriće u Egiptu
Foto: Ministry of Tourism Antiquities/Facebook
Arheološko otkriće u Egiptu
Foto: Ministry of Tourism Antiquities/Facebook
Arheološko otkriće u Egiptu
Foto: Ministry of Tourism Antiquities/Facebook
Arheološko otkriće u Egiptu
Foto: Ministry of Tourism Antiquities/Facebook
Arheološko otkriće u Egiptu
01.11.2020.
u 08:52
Pronađena je 4.500 godina stara rampa za koju se vjeruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova iz kamenoloma na gradilište
Pogledaj originalni članak

Egipatske su piramide arhitektonsko čudo, a već je stoljećima misterij kako su ih drevni Egipćani sagradili pomoću blokova teških dvije do tri tone. Odgovor na to pitanje moglo bi dati novo arheološko otkriće koje objašnjava kako su barem neki od kamenih blokova premještani. 

U kamenolomu alabastera u Hatnubu, sjeverno od grada Luksora, pronađena je 4.500 godina stara rampa za koju se vjeruje da su je Egipćani koristili za transport kamenih blokova iz kamenoloma na gradilište. Iako je osnovni materijal u izgradnji piramida bio vapnenac, alabaster se koristio za popločavanje podova te izradu kipova i lijesova.

To je važno otkriće i prvi dokaz koji pokazuje kako su teški blokovi podizani i premještani iz kamenoloma, ustvrdio je glavni tajnik Ministarstva za antikvitete u Egiptu Mustafa Wazirij, piše Business Insider

"Pokretni sustav sastoji se od središnje rampe okružene s dvije skupine stepenica koje sadrže rupe za stupove", objasnio je arheolog Yannis Gourdon iz Instituta Français d'Archéologie Orientale. Uz rampu, arheolozi su pronašli i najmanje 100 natpisa u spomen na posjete faraona kamenolomima kao i kamene stanove za radnike.

"Tim je pronašao četiri kamene ploče. Na jednoj od ploča prikazan je čovjek koji stoji, a na ostale tri imaju nejasne natpise, loše su očuvani", pojasnio je arheolog Roland Enmarch sa Sveučilišta u Liverpoolu te dodao kako na njima radi tim za restauraciju. 

Još je uvijek nepoznato kako su se teški vapnenački blokovi prevozili uz strane piramide, no sustav rampe mogao bi sadržavati neke tragove koji će dati odgovor i na to pitanje. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

DI
Dino123
10:46 01.11.2020.

Piramide su izgradili Anunaki i Inuiti uz pomoć nebeskog srpskog naroda.

Avatar tabadjija
tabadjija
09:27 01.11.2020.

One u visokom su gradili sa betonom. Meho je bio na mjesalici :)

Avatar Asterix
Asterix
10:40 01.11.2020.

Moj prijatelj Obelix je u to vrijeme bio gastarbajter u Egiptu.