POLICIJA NA IZMAKU SNAGA

Napetost u BiH raste: Više od 10 tisuća ilegalnih migranata skriva se po napuštenim objektima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
Napetost u BiH raste: Više od 10 tisuća ilegalnih migranata skriva se po napuštenim objektima
20.08.2020.
u 12:28
U Kladuši je već danima napeto stanje nakon što su stanovnici ogorčeni eskalacijom migrantske krize potkraj prošlog tjedna počeli samoinicijativno zaustavljati autobuse koji prevoze ilegalne migrante ne dopuštajući im ulazak u taj grad.
Pogledaj originalni članak

Na području Unsko-sanske županije trenutačno je najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji iz tog dijela Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku, nove su procjene lokalne policije koje u četvrtak prenose lokalni mediji upozoravajući istodobno kako je stanje sve napetije.

"Prema našim procjenama, oko sedam tisuća migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima dok je tri tisuće migranata u kampovima", kazala je Snežana Galić, načelnica Odjela kriminalističke policije u županijskom MUP-u za televiziju N1.

Pojasnila je kako se još uvijek razmatraju operativne mjere koje treba poduzeti kako bi se provela zapovijed županijske vlade donesena u srijedu o zabrani ulaska migranatima u ovaj dio BiH.

Kazala je kako svakog tjedna u Unsko-sansku županiju dolazi najmanje 300 migranata koji tamo stignu preko teritorija Republike Srpske nakon što su u BiH ušli iz Srbije. Policija tog entiteta ne dopušta migrantima nikakvo zadržavanje i usmjerava ih ka Federaciji a oni onda na različite načine pokušavaju nastaviti put ka Bihaću.

Galić tvrdi kako je granična policija Hrvatske u prvih sedam mjeseci ove godine vratila u BiH odnosno u Unsko-sansku županiju najmanje dvije tisuće ilegalnih migranata uhvaćenih pri pokušaju nezakonitog prelaska međudržavne granice.

"Policajci su iscrpljeni ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju zbivanja u Velikoj Kladuši", kazala je Galić.

U Kladuši je već danima napeto stanje nakon što su stanovnici ogorčeni eskalacijom migrantske krize potkraj prošlog tjedna počeli samoinicijativno zaustavljati autobuse koji prevoze ilegalne migrante ne dopuštajući im ulazak u taj grad.

Predsjednik Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić kazao je za portal Faktor kako u prihvatnom centru "Miral" u tom gradiću sada boravi najmanje 1300 ilegalnih migranata a koliko ih još luta ulicama nitko ne zna.

"Hodaju oko kuća, uništavaju ljudima vrtove, ulaze u kuće koje su prazne. U posljednjih 10-15 dana, kako su bili topliji dani to se pojačalo a šta je uzrok tome nismo dokučili", kazao je Bašić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je kako su i u tom gradu stanovnici ogorčeni zbog sve većeg priliva migranata a lokalnim vlastima koje je država ostavila na cjedilu ostalo je pokušati kontrolirati taj problem zabranama novih dolazaka bez obzira na to što o slobodi kretanja kažu zakoni.

"Dok god mi u Krajini pokazujemo dobru volju i razumijevanje za ljudska prava i interese migranata i svih ostalih, sve ide preko naših leđa. Ukoliko to ne uradimo, ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječja igra u odnosu na to što bi se sve moglo dogoditi", upozorio je Fazlić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Baroudeur
Baroudeur
16:37 20.08.2020.

Brzo Angela da pokupi to blago za Njemacku!