Rasizam nakon referenduma

Napali Hrvaticu u Britaniji: 'Odlazi kući"'

Foto: Facebook
Iskustvo Hrvatice
Foto: DPA/PIXSELL
Brexit referendum
Foto: DPA/PIXSELL
Brexit referendum
Foto: Reuters/ PIXSELL
Brexit
Foto: REUTERS/Russell Boyce
REFILE - ENHANCING QUALITY A woman reads a newspaper on the underground in London with a 'vote remain' advert for the BREXIT referendum, Britain June 22, 2016. REUTERS/Russell Boyce
Foto: Reuters/ PIXSELL
Illustration picture of postal ballot papers June 1, 2016 in London ahead of the June 23 BREXIT referendum when voters will decide whether Britain will remain in the European Union. REUTERS/Russell Boyce
28.06.2016.
u 11:14
Hrvatica je rekla kako je njezin 6-godišnji sin nakon svega zaključio da je bolje da ubuduće u javnosti ne govore hrvatski
Pogledaj originalni članak

Nakon što se Velika Britanija na referendumu odlučila za izlazak iz Europske unije povećan je broj rasističkih incidenata prema strancima koji žive u toj zemlji.

Takvo iskustvo doživjela je i jedna Hrvatica čiji je status podijeljen u Facebook grupi 'Postreferendumski rasizam'.

– Stajala sam u trgovini kad mi je zazvonio telefon te sam putem Skypea odradila kratko razgovor s majkom. Pričale smo na hrvatskom. Kad sam završila razgovor, čula sam sa svoje lijeve strane kako mi netko govori: "Odlazi kući, ti strana pi***."

– Uspjela sam samo izgovoriti: "Molim, što ste mi sad to rekli?" Pogledao me i rekao: "Ništa" te otišao – ispričala je ova Hrvatica. Dodala je kako je njezin 6-godišnji sin nakon svega zaključio da je bolje da ubuduće u javnosti ne govore hrvatski.

>> Brexit kao uvod u raspad Ujedinjenog Kraljevstva

>> Kučan povezao Brexit sa stajalištima u Srbiji u eri Slobodana Miloševića

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

Avatar abakus
abakus
11:39 28.06.2016.

Pa neka ide kući. Svoju domovinu treba cijeniti i graditi, a ne odlaziti van, u već izgrađenu zemlju koju su izgradili svojim trudom drugi ljudi. To je kao da odeš iz vlastite nesređene kuće koju ti se na da urediti, pa provališ u tuđu, urednu, i tamo se nastaniš. Ima čovjek potpuno pravo.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
11:37 28.06.2016.

Nemoguće, inače već su svi mediji prenijeli serije napada na strance. Jučer su pretukli oca i sina iz Poljske. Jednom slomili čeljust.

JU
juma
12:06 28.06.2016.

A što je očekivala? Buket ruža i zahvalu s posvetom? U svim EU zemljama i u cijeloj Europi kod običnih gradjana postoji prikrivena netrpeljivost prema strancima, suspregnuta samo strahom od konflikta i tankim slojem političke korektnosti koju im pokušavaju usaditi mediji. Ta zatomljena netrpeljivost, baš kao i svi iskonski nagoni koje čovjek nastoji potisnuti, ponekad izbije na površinu i manifestira se upravo ovako. Kada malo zagrebete ispod tog sloja ugladjenog osmijeha i slatkih riječi vidite kako se radi o puno većim ksenofobima i rasistima nego što mi u našem naivnom hrvatskom domoljublju ikad možemo biti.