STIGLA GIGANTSKA DIZALICA

Nakon Uskrsa kreće rušenje: Dio tornjeva Zagrebačke katedrale uklanjat će se dinamitom

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Započela sanacija zagrebačke katedrale
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Započela sanacija zagrebačke katedrale
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Započela sanacija zagrebačke katedrale
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Započela sanacija zagrebačke katedrale
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Započela sanacija zagrebačke katedrale
10.04.2020.
u 23:08
U četvrtak su se s pripadnicima Hrvatske vojske u dvorištu katedrale vršila probna opaljenja
Pogledaj originalni članak

Sjeverni toranj zagrebačke prvostolnice po prvi put u svijetu rušit će se na način da će u jednoj od dvije gigantske dizalice biti radnici, a druga će skidati vrh tornja. Rušenje je u planu odmah iza Uskrsa, čim vremenski uvijeti budu povoljni.

- Riječ je zaista o svjetskoj premijeri, to se do sada nigdje nije radilo - rečeno je s Kaptola za 24sata. U ponedjeljak radnici krenuli s pripremama, a u petak je ispred katedrale stigla i gigantska dizalica te je krenula njena montaža. Za početak rušenja sjevernog tornja čekaju se idealni vremenski uvjeti te će ovisno o njima s rušenjem krenuti u utorak ili srijedu. Naime, svaki dan se gleda vremenska prognoza, a posebno jačina vjetra.

VIDEO Zagrebačka katedrala - oštećenja u potresu

Ostvarena je i suradnja s Rudarskim fakultetom gdje su se vršila pokusna miniranja dinamitom. Naime, dio tornjeva će se morati ukloniti tako da se koriste male kontrolirane eksplozije. U četvrtak su se s pripadnicima Hrvatske vojske u dvorištu katedrale vršila probna opaljenja - odvajanja metalnih trnova zalivenih olovom na starim kamenim elementima baldahina II galerije i presijecanje eksplozivom upletenog čeličnog užeta koji spaja kameni vrh olovnom kuglom od 4 t.

Podsjetimo, do oštećenja tornjeva je došlo nakon snažnog potresa koji je zadesio Zagreb 22. ožujka. - Sada nitko ne može davati procjene koliko je novaca potrebno uložiti i koliko će sve to trajati. No, jedno je sigurno da će biti riječ o velikom novcu - kazao je za 24 sata sugovornik s Kaptola te dodao da je pozitivno to što su svi dobro organizirani te što su svi pribrano reagirali odmah nakon samog potresa.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DA
danijelrukavina4
18:47 11.04.2020.

Kada sam obnavljao pravoslavnu crkvu u Karlovcu, za prenos teških kamenih blokova kamenog sokla smo koristili bager JCB i uže od plastičnih neoprenskih vlakana. Plavo uže - koriste ga često jedriličari, ili kod ručnih dizalica - kolotura- od otprilike 18-20 mm je bez problema - napravi se omčica sa čvorom za zub JCB-a i druga klizna omča koja ide oko bloka kamena - ( zavezano za zub prednje ili zadnje korpe JCB-a ) dizalo i prenosilo na deponiju i vraćalo kada se ponovno ugrađivalo kamene blokove od 100-150 kg. Možda, za ideju, da se za skidanje tornja isplete mreža od takvog užeta, koja bi se nekako navukla na toranj, toranj bi se za nju pričvrstio, pa da se sve skine u jednom komadu. Ovo je samo ideja, može biti i glupost u ovom slučaju, ali čitam da se spominju neke varijante sa eksplozivom, meni se to ne čini baš dobra ideja. Meni bi možda nekako bolje bilo nekakvi ukrutbeni horizontalni pojasi sa spužvama i i neoprenska mreža koja bi sve digla dizalicom i spustila.

MC
Mrrrr.Corona
06:05 11.04.2020.

dinamitom hmmmm to ce biti interesantno .. HRT to treba da prenosi direktno hihihi