Nakon referenduma: Oni ne znaju da je to rasizam, a ne strah od islama

Foto: arhiva VL
Nakon referenduma: Oni ne znaju da je to rasizam, a ne strah od islama
07.12.2009.
u 11:39
Zbog zabrane gradnje minareta slavila je jedino krajnja desnica, a istraživanja pokazuju da su muslimani u Europskoj uniji najbolje prihvaćeni tamo gdje ih je najviše
Pogledaj originalni članak

Demokracija je riskantna stvar, jer narod, znate, može i poludjeti – tako je švicarski referendum komentirao Dieter Wiefelspütz, ekspert za unutarnju politiku njemačkog SPD-a.
Nakon referendumske zabrane gradnje minareta, europska je krajnja desnica slavila. Roberto Calderoli, Berlusconijev ministar iz talijanske Lege Nord, zaključio je da je zabrana gradnje minareta “signal i za Talijane”, francuska Nacionalna fronta priopćila je da “tzv. elite konačno trebaju prestati ignorirati strahove Europljana”, a predsjednik nizozemske Partije slobode Geert Wilders trijumfirao je jer su se “ljudi u Europi konačno oduprli islamizaciji”.

160 njemačkih minareta
Njima nasuprot našle su se praktično sve europske stranke lijevog i desnog centra, posebno u Njemačkoj, pa čak i u Švicarskoj, a najzanimljivije je to što je zabranu minareta osudio sam biskup Kurt Koch, predsjedatelj Švicarske biskupske konferencije.
– Vjerujem da je bila riječ o glasovanju bez previše razumijevanja stvari, da je to bilo emocionalno glasovanje koje je na vidjelo iznijelo mnoge strahove... Islam je nešto potpuno drukčije od terorističkih skretanja koja postoje – izjavio je biskup.
Time je pogodio u srž jer se desno krilo Švicarske narodne partije u kampanji koristilo plakatima s crnim minaretima, koji poput raketa stoje na švicarskoj zastavi uz crnu, prijeteću figuru umotanu od glave do pete. Govorilo se o šerijatskom pravu i prijetnji islamskog fundamentalizma u jednoj Švicarskoj u kojoj među 400.000 muslimana prevladavaju useljenici s Balkana, po definiciji vrlo bliski Europi, i u kojoj muslimanke ne nose burke.

U Švicarskoj su dosad sagrađena samo četiri minareta, dok ih u Njemačkoj ima čak 160, čija je gradnja, kako je naveo CDO-ov analitičar za unutarnju politiku Wolfgang Bosbach, protekla većinom bez protivljenja kršćanskih susjeda. Činjenica je, ipak, da krajnja desnica u Europi jača, posebno nakon Al-Qa’idinih napada, s nastupom ekonomske krize i raslojavanjem društva, te da se takav politički kurs hrani islamofobijom, nakon što je odustao od antisemitizma. Jednom dijelu tih stranaka, poput Britanske nacionalističke partije, nakon uzleta u popularnosti analitičari predviđaju skori pad, jer nemaju razrađenu ni vanjsku ni unutarnju politiku. S druge strane, iskustvo Slobodarske stranke Austrije pokazuje da ostale s rastom i većom participacijom u vlasti s vremenom ublažuju retoriku.

Francuz je uvijek Francuz 
U EU živi 16 milijuna muslimana ili oko tri posto stanovništva. Muslimanska manjina najbrojnija je u Francuskoj, Njemačkoj, V. Britaniji i Španjolskoj, no istraživanje Agencije EU za ljudska prava iz svibnja pokazuje da se muslimani, iznenađujuće, najviše diskriminiranima osjećaju na Malti, čak 64 posto, i u Italiji, 55 posto. U Francuskoj koja ima najdulju tradiciju imigracije, koja nacionalnu pripadnost doživljava kao politički, a ne etnički koncept i koja muslimane nastoji integrirati kroz sekularizam, situacija je bitno drukčija. Istraživanje s Oxforda iz veljače pokazuje da 80 posto francuskih muslimana podržava sekularnost te da kršćane uglavnom smatraju tolerantnima i poštenima, a slično je i obratno. V. Britanija naprotiv nema čvrst nacionalni koncept, a integraciju provodi političkim dijalogom s predstavnicima manjina. Kršćanski Britanci muslimane smatraju poštenima, ali prevelike ljubavi prema njima nema, iako je stanje bitno bolje nego u ostalim zemljama EU, a Britanci muslimani o sugrađanima uglavnom nemaju dobro mišljenje. Što se Njemačke tiče, izvještaj Federacije američkih znanstvenika za Kongres iz 2005. navodi da su muslimani u Njemačkoj vrlo slabo integrirani, za što muslimani optužuju “njemački prikriveni rasizam” dok pretežno sekularni Nijemci smatraju da su “muslimani neskloni prihvatiti njemačke norme”.

U izvještaju se, međutim, primjećuje da njemačka politika vodi računa o muslimanskoj manjini, o čemu svjedoči i 160 minareta, te da je njome čak i uvjetovana u odnosu prema ratu u Iraku, sklonosti prema Palestincima, pa čak i sklonosti ljevice prema Turskoj kao članici EU. Odnos muslimanske vjerske zajednice s kršćanskom i židovskom ocijenjen je harmoničnim, a kao osnovni problem s nekim fundamentalističkim pojavama navedeni su “uvozni” klerici, ponajprije iz S. Arabije, koji nemaju obiteljskih veza u Njemačkoj, pa ni osjećaja za njemačko društvo. Istaknuti fundamentalizam muslimana nigdje u EU ne navodi nijedno istraživanje, no diskriminiranima se u 2008. osjećalo 31 posto muslimana. Oni su uglavnom svjedočili da posebna odjeća nije imala utjecaj na diskriminaciju te su čak smatrali da nisu diskriminirani zbog vjere, nego zbog etničkog podrijetla.

Tome u prilog idu i rezultati iz Malte i Italije, gdje je riječ uglavnom o muslimanima iz Sj. Afrike, dakle druge rase. Ispada, dakle, da je nesnošljivost prema muslimanima u EU u prvom redu posljedica rasizma i ksenofobije, a manje odnosa prema islamu, koji ekstremna desnica demonizira nakon terorističkih napada u New Yorku, Londonu i Madridu. Stoga je i švicarski biskup Kurt Koch vjerojatno u pravu kada tvrdi da sav problem, koji nesumnjivo postoji, počiva na strahovima kao posljedici nerazumijevanja stvari.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar Sidewinder
Sidewinder
15:40 07.12.2009.

Jovo: Koliko znam, muslimani tvrde kako nije bilo holokausta, u tom slučaju se niti nemoraju bojati da bi se holokaust ponovio :)

OB
-obrisani-
17:49 07.12.2009.

u islamu nema demokracije a vi bi nam je kao dali pa sad patite

PO
pocrn
13:10 07.12.2009.

..ne serki Igla... ..Muslimani bi prihvatili Europu samo u slucaju da im ista nastavi davati socijalnu skrb a opet bude \"uredenja\" po vasoj muslimanskoj zamisli.! Nadam se da mozete i hocete kuziti da isto niste (ni blizu) dobili ni u svojim maticnim zemljama.!!?Bok!