UMRO PATRIJARH SPC PAVLE (STOJČEVIĆ)

Nakon patrijarha iz Hrvatske, Srpska pravoslavna crkva bira novoga lidera

Foto: Reuters
Nakon patrijarha iz Hrvatske, Srpska pravoslavna crkva bira novoga lidera
15.11.2009.
u 12:42
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je smrt patrijarha Pavla ogroman i nenadoknadiv gubitak za srpski narod. Patrijarh Pavle je za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran 1990. godine.
Pogledaj originalni članak

Srpska pravoslavna crkva ostala je danas bez svoga lidera, patrijarha Pavla, koji je prije 95 godina rođen u Hrvatskoj, u Kućancima kod Donjeg Miholjca, kao Gojko Stojčević. Za patrijarha SPC-a došao je 1990. nakon smrti patrijarha Germana, koji je otvoreno podržavao ideju velike Srbije Slobodana Miloševića.

Izbor Pavla (Stojčevića) za patrijarha SPC tada je bilo iznenađenje za mnoge, jer su radikalna i liberalna struja u SPC-u nastojale progurati svoje kandidate, a monah Pavle, koji je skromnim životom živio na Kosovu, nije pripadao nijednoj struji.

Hrvatsku je napustio kao dijete i nikada se nije pažnju pridavao svome prečanskom porijeklu. Rano je ostao bez roditelja i odgojila ga je teta, koja ga je poslala na bogosloviju. Kada ga je Sveti Sinod SPC izabrao za novog patrijarha pred burna ratna vremena ni sam Pavle nije skrivao svoje iznenađenje.

“Moje su snage slabe, to svi znate. Ja se u njih ne nadam. Nadam se u vašu pomoć, kažem i ponavljam, u pomoć Božju kojom me je on i do sada držao. Neka bude Bogu na slavu i na korist njegovoj crkvi i našem napaćenom narodu u ova teška vremena», rekao je na početku svoga mandata, prepustivši ‘episkopima-jastrebovima’ u SPC da se vežu uz rat i osvanjanja tuđih teritorija, premda to nisu činili bez njegova blagoslova.

Živio je posve asketski, pošteđen svih luksuza, na čuđenje i pomalo sablazan svoje okoline, a pred kraj njegova života, zbog poodmakle starosti i bolesti, pokušali su manipulirati njegovom navodnom ostavkom. Novog 45. patrijarha izabrat će Sveti Sinod tzv. apostolskim ždrijebom, a među kandidatima su banjolučki episkop Jefrem i dabrobosanski Nikolaj (bosanska struja), episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i episkop braničevski Ignjatije (mlađa struja) i episkop raško-prizrenski Artemije (konzervativna struja). 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 235

MA
maticzel
15:32 15.11.2009.

Zali Boze samo jednog glogovog kolca sto ce biti odozgo zaboden.

SL
sljivo
03:51 16.11.2009.

Nek mu je laka Kriscanska zemlja.

OB
-obrisani-
19:36 15.11.2009.

jeli Al_Mujahid babylonov drugi nik ili Kirov? zna netko