Šok za 66-godišnjaka

Nakon 56 godina u zemlji izgubio posao i prijeti mu deportacija

Foto: Press Association/PIXSELL
Nakon 56 godina u zemlji izgubio posao i prijeti mu deportacija
09.04.2018.
u 18:48
Unatoč činjenici da je više od pedeset godina proveo u Britaniji te tome što je posljednjih petnaest godina radio u londonskoj osnovnoj školi, Braithwaite je 'pao' na rutinskoj kontroli imigrantskog statusa te je utvrđeno da nema valjane dokumente.
Pogledaj originalni članak

Michael Braithwaite (66), Britanac koji je kao devetogodišnjak 1961. godine s Barbadosa stigao u Veliku Britaniju, ostao je bez posla jer je proglašen ilegalnim imigrantom, piše Guardian.

Unatoč činjenici da je više od pedeset godina proveo u Britaniji te tome što je posljednjih petnaest godina radio u londonskoj osnovnoj školi kao asistent u nastavi, Braithwaite je 'pao' na rutinskoj kontroli imigrantskog statusa kad je utvrđeno da nema valjane dokumente.

Obavijestili su ga da bez biometrijske kartice (namjenjene ne-Britancima koja potvrđuje njihov imigrantski status) više ne može biti zaposlen. Nesretni 66-godišnjak već dvije godine bezuspješno pokušava uvjeriti britansko ministarstvo unutarnjih poslova (Home Office) kako je u zemlji legalno.

 

- Osjećam se kao stranac, a stres me gotovo uništio. Nakon završetka školovanja u Britaniji zaposlio sam se, dobio troje djece, a potom i petero unučadi. Nikad nisam tražio putovnicu jer sam mislio da sam Britanac. Nisam niti znao da moram imati biometrijsku karticu - požalio se Braithwaite koji osjeća posljedice postrožene politike premijerke Therese May, a prema kojoj svi zaposleni moraju predočiti čvrste dokaze za dozvolu boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Svi koji su, poput Braithwaitea, stigli u UK prije 1973. imaju pravo trajnog boravka, no problem im stvara pravilo prema kojem moraju imati materijalne dokaze da su u zemlju stigli prije navedene godine. 

I dok Braithwaiteu iz britanskog ministarstva stižu dopisi u kojima se zahtjeva da podastre dokaze, Guy Hewitt, visoki povjerenik Barbadosa upozorava kako će o slučaju upoznati najviše vlasti u Britaniji te kako bi mnogim stanovnicima Comonwealtha mogao prijetiti pritvor ili deportacija iz UK.  

Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
Theresa May

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.