Cijene PCR testova

Najskuplje u Slavoniji, najjeftinije u Splitu i Varaždinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nastavni zavod Andrija Štampar i dalje svakodnevno provodi testiranja na koronavirus
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U Slavonskom Brodu u rad pušten uređaj za brzo testiranje na koronavirus
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nastavni zavod Andrija Štampar i dalje svakodnevno provodi testiranja na koronavirus
15.04.2021.
u 12:54
Jedan PCR test u Brodsko- posavskoj županiji košta 2,5 puta više nego u Splitsko- dalmatinskoj ili Varaždinskoj županiji.
Pogledaj originalni članak

Za testiranje na koronavirus testom službenog naziva RT-PCR test 3 sekvence najviše ćete izdvojiti u ZJZ Brodsko- posavske županije, gdje se nalaz koji je gotov u roku od pet sati, naplaćuje 990 kuna. U isto vrijeme taj isti test, ako imate strpljenja čekati cijeli dan na nalaz, u Splitu možete platiti 400 kuna. 

Koji je razlog tolikim razlikama u cijenama, objašnjavaju u HZJZ-u, gdje kažu kako osnovnu cijenu utvrđuje HZZO. Cjenik HZZO-a kaže da je cijena testa 390 kuna. Sve ostalo je tržišna kategorija te svaki zavod ili druga ustanova zasebna je pravna osoba i slobodno određuje cijene za usluge obavljene na osobni zahtjev. A tu tržišnu kategoriju i ostatak cijene određuje upravno vijeće ustanove koja obavlja testiranje.

Ipak, najčešća je cijena testiranja oko 700 kuna, što je 40-ak posto skuplje nego u Njemačkoj i 60-ak posto nego u Turskoj. Dobro upućeni tvrde kako dobavljači testova nisu ti koji su postavili astronomske cijene. Iz rijetkih članaka o javnim nabavama može se iščitati kako su pojedine zdravstvene institucije nabavljale PCR testove po cijeni nižoj od 70 kuna. Ako toj cijeni dodamo troškove zaštitne opreme, prostora i rada, vjerojatno možemo doći do realne cijene od 150 do 200 kuna po testiranju tvrdi Glas Slavonije.

Osim u Brodsko- posavskoj, cijene su paprene i u Vukovarsko- srijemskoj županiji gdje se na test plaća 850 kuna. Sličnu situaciju imaju i Zadrani i Ličani koji za RT-PCR test moraju isplatiti 800 kuna. U drugoj krajnosti su žitelji Splitsko- dalmatinske i Varaždinske županije koji plaćaju najnižu cijenu u zemlji- 400 kuna.  Za usporedbu, cijena testa na području grada Zagreba je 500 kuna. 

Hrvatske cijene najbolje je usporediti s onima u regiji. Tako se najjeftiniji PCR  testovi mogu naći u Sjevernoj Makedoniji gdje cijena varira od 40 do 89 eura. Susjedi iz Federacije BIH PCR testove plaćaju 57.3 eura, odnosno oko 420 kuna, dok se u crnogorskim privatnim klinikama taj isti test plaća 80 eura ili oko 600 kuna. Slovencima je trenutačno ipak najgore, oni za testiranje moraju izdvojiti između 80 i 120 eura. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HR
hr76
15:27 15.04.2021.

Bravo za Varaždin i Split, ovo u Brodu i sličnim mjestima je čisti bezobrazluk, ako je uopće po zakonu.

RO
RogaBabaroga
09:18 16.04.2021.

kak je to moguće? pa to bi trebalo riješiti na nivou države?!

SS
sokac sa drave
15:52 19.04.2021.

To moze postojati samo u slucajnim drzavama vodjenim od teskih lopova.