NAKON BEOGRADA

Najezda zmija u BiH: Ima ih na gradskim prometnicama, u parkovima...

Foto: Thinkstock
Najezda zmija u BiH: Ima ih na gradskim prometnicama, u parkovima...
17.05.2017.
u 10:38
Zbog toplijeg vremena i bujanja vegetacije zmije svoja utočišta pronalaze i u gradskim naseljima...
Pogledaj originalni članak

Zbog toplijeg vremena i bujanja vegetacije zmije svoja utočišta pronalaze i u gradskim naseljima. Na svojoj koži osjetili su to građani Beograda iako veterinarske službe tvrde kako opasnosti nema.

Najezdi zmija sada svjedoče i Banjalučani koji su zmije primijetili na gradskim prometnim mjestima, kao i u parkovima što osobito brine roditelje s malom djecom.

Kako piše Avaz.ba, nadležne službe nisu reagirale.

- Za svaku prijavu o pojavi zmija na javnim površinama, u blizini škola i vrtića, zovemo firmu 'Eko-bel', koja je jedina u gradu specijalizirana za takve poslove, ali građani nisu zvali - rekli su u banjalučkog Odjelu za javnu zaštitu, dodajući kako su od početka ove godine imali tek četiri, pet takvih slučajeva.

Ipak, upozoravaju građane na redovno održavanje okućnica i uklanjanje otpada koji bi mogao predstavljati potencijalno skrovište za zmije.

Banjalučani najviše strahuju od otrovnica, ali stručnjaci naglašavaju kako se radi o bezopasnim vrstama zmija.

- Proljeće je vrijeme parenja zmija, što ih tjera da budu aktivnije. Vlažno i prohladno vrijeme ih prisiljava na izlaganje suncu izvan skloništa, pa su upadljivije - objašnjava biolog Branislav Gašić

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GA
galus92
12:11 17.05.2017.

Zašto su se zmije pojavile baš u Beogradu i u Banjaluci!? Da to slučajno nije invazija "ustaških zmija!?

DU
Deleted user
12:13 17.05.2017.

Najezda jedne zmije....svuda je oko nas ta jedna zmija. Ta jedna zmija je u tolikom broju da se ne može živjet

DU
Deleted user
10:51 18.05.2017.

Pitanje je vremena kada ce se i kod nas u Zagrebu pojaviti, sigurno..