Načelnici općina u Hrvatskoj

Najdugovječniji lokalni šerifi: Sedam mandata osvojila čak 22 načelnika, a njih 17 odrađuje šesti

Foto: Kolaž/Pixsell
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Opuzen: Regionalni dani EU fondova
12.04.2021.
u 15:45
Dinko Bošnjak vodi Hrvace od 1993., Marica Janičić još razmišlja o 8. mandatu u Mariji Gorici, a Andrija Draganić već je 28 godina na čelu Jarmine...
Pogledaj originalni članak

Od pamtivijeka. Ili, ako ćemo preciznije, od 1993., otkako uopće postoje općine, oni su im na čelu. Jedna načelnica i 21 načelnik trenutačno su u sedmom mandatu upravljanja, a sedamnaestero ih se u ovom času priprema doći do brojke koja simbolizira svjetska čuda...

Po dugovječnosti načelnika općina prednjači Zagrebačka županija, slijede je Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Bjelovarsko-bilogorska i Osječko-baranjska. Od njih dvadeset i dvoje, čak dvadeset su članovi Hrvatske demokratske zajednice. Da nema do HDZ-a, ako se želi pustiti korijenje, jasno je i u klasi načelnika koji već broje šesti mandat u nekoj od općina. Petnaest ih je iz redova HDZ-a. “Uljezi” su u oba tabora po dva HSS-ovca i dva IDS-ovca.

Na čelu Jarmine 28 godina!

Mogli bismo još o statistici, pa spomenuti Andriju Draganića koji je već 28 godina prvi čovjek Jarmine, općine koja se sastoji od jednog jedinog naselja. Pogađate, Jarmine. Ili Davora Lončara iz Poličnika, nedaleko od Islama Grčkog i Islama Latinskog. Ali krenut ćemo na konkretno, na otkrivanje tajne sedmog mandata. Raspitali smo se izravno kod onih koji je znaju.

– Rad, red i stega – otkriva nam svoj recept Dinko Bošnjak, načelnik Općine Hrvace u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Najvažnije je, kaže, znati da radno vrijeme ne postoji. I kad ono možda službeno završi, načelnik je i dalje na raspolaganju svojim ljudima.

– U malim sredinama stalno se nešto događa. Infrastruktura, vrtići, odvodnja... – nabraja nam Bošnjak, a mi pitamo ne postoje li poduzeća koja se time bave.

– Postoje, naravno, odgovara nam.

– Ali poznato je da su načelnici nešto kao komunalni redari.

Kako?

– Oni koji imaju velike proračune mogu i biti veliki. Mi, hvala Bogu, projekte koje obećamo i napravimo, a kako sam ovdje od 1993., s ljudima sam i prijatelj. Stvori se ta težina, dobar odnos među svima – kaže načelnik općine s nešto više od četiri tisuće stanovnika.

Idete li i po osmi mandat?

– Dobio sam potporu. Još jedan ću odraditi pa onda mirovina! Mislim da sam je zaslužio – kaže Dinko Bošnjak.

Sretno onda na izborima, dodajemo...

– Ma ne sumnjam ja – pozdravio je za kraj načelnik Hrvaca.

A je li vrijeme za taj osmi mandat, još nije odlučila najdugovječnija hrvatska načelnica Marica Jančić.

Kaže da nije lako voditi Mariju Goricu, odnosno njenih 2300 stanovnika u Zagrebačkoj županiji, a ključan je – predan rad s ljudima.

Kako ste dogurali do sedam mandata?

– Morate živjeti za druge, ne ostaviti mještane po strani, slušati malog čovjeka, a malen i biti – otkriva Marica Jančić.

Dodaje i da je tijekom svih mandata ostala ista.

– Ne po godinama, naravno, ali po ponašanju svakako. Nisam nikome odmogla, nisam se pravila važna. Ako brzo poletiš, brzo i padneš – kaže nam načelnica Marije Gorice pa ističe da se u općini napravilo puno, “bez obzira na proračun”.

Muče je fondovi EU, iako u njima vidi i priliku za bolje.

– Prije smo mogli za određeni projekt dobiti 60-80 posto sredstava, sad samo 40-50 posto – kaže Jančić, a mi pitamo zašto.

– Porastao nam je indeks razvijenosti... Pa to i nije loše. Nego, imate li još onog magarca kojeg smo upoznali prije desetak godina u priči o “Klubu 5+” o načelnicima s pet i više mandata.

– Nije magarac, poni je... Ali dobro je, još je živ! – veselo nam objašnjava Marica Jančić.

Vasilić vodi Krk od 1993.

A kad smo već kod “Kluba 5+”, zovemo i čovjeka koji ga je 2011. pokrenuo. Božidar Škrinjarić načelnik je Općine Pokupsko u Zagrebačkoj županiji.

Prvo pitanje: prati li stanje s mandatima?

– Klub sam osnovao s ciljem suradnje i lijepo je to krenulo. Ali, nažalost, ne sastajemo se. To nikako ne znači da međusobno ne kontaktiramo, čujem se često i s onima koji su ostali, a i s onima koji su otišli – kaže nam Škrinjarić, koji će još jednom po glasove svojih 2200 sumještana.

Hoće li izbori u svibnju proći “glatko”?

– A nikad se ne zna... Uvijek kažem da treba govoriti malo, a raditi puno. Time se mislim voditi i dalje. Generacije koje su sad odrasle traže drukčije stvari od onih koje su bile prije pa nam trećina proračuna sad ide na mlade, želimo im udovoljiti – kaže Škrinjarić, koji baš “za mlade” planira i uvođenje širokopojasnog interneta.

A planove imaju i najdugovječniji hrvatski gradonačelnici. Predvodi ih Darijo Vasilić (PGS) iz Krka, koji je na vrh grada došao 1993., kao 27-godišnjak. Ivo Mihaljević (HDZ) na čelu je Opuzena 24 godine, a tek 365 dana manje Grubišno Polje vodi Zlatko Mađeruh (HDZ). Dinko Pirak iz Čazme, koji ove godine slavi 22. gradonačelničku godišnjicu, izašao je iz HSS-a i po novi će mandat kao nezavisni, dok je Vojko Obersnel (SDP), koji je gradonačelnik 21 godinu, odavno najavio odlazak s čela Rijeke. Po ravno dva desetljeća broje i Ivan Hanžek (SDP) iz Zaboka te Klaudio Vitasović (IDS) iz Vodnjana.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

LI
livnopravo
16:00 12.04.2021.

hitno ograničiti na 2 mandata

TR
tratincica68
16:13 12.04.2021.

Treba ih ukinit.

Avatar loka
loka
17:22 12.04.2021.

2 mandata i voljno ❗🤨