zanijekao sve za što ga se tereti

Donosimo detalje iz optužnice Nadana Vidoševića!

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell, Dalibor Urukalović/PIXSELL
Nadan vidošević
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Igor Premilovac
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
zdenka peternel
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Davor Komerički
22.07.2015.
u 17:00
Prema optužnici, HGK je oštećen za najmanje 35,9 milijuna kuna, dok se Vidošević okoristio za oko 26,2 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Nadan Vidošević govorio je da postoji samo jedno bolje radno mjesto od onog koje on obavlja kao predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), a to je mjesto predsjednika države. Kazao je: Nikome ne odgovaram, nitko me ne kontrolira, nemam odgovornosti i nisam istaknut jer Komora nije politički interesantna – kazala je Vesna Rodić, jedna od suoptuženica Nadana Vidoševića, protiv kojega je USKOK početkom srpnja podigao optužnicu kojom ga tereti za dugogodišnje izvlačenje novca iz HGK.

Prema optužnici, HGK je oštećen za najmanje 35,9 milijuna kuna, dok se Vidošević okoristio za oko 26,2 milijuna kuna.

Uzimao 10 posto provizije

Vidošević je zanijekao sve za što ga se tereti – počevši od toga da je zajedno sa Zdenkom Peternel, ženom koja mu je bila dugogodišnja desna ruka, osmislio način izvlačenja novca iz HGK, potom da je HGK plaćao njegove privatne troškove poput nabave umjetnina te da je za legalizaciju beskrajnih nekretnina u njegovu vlasništvu te vlasništvu njegove obitelji HGK platio 550.000 kuna. No dok on niječe krivnju, njegovi suokrivljenici Igor Premilovac i Davor Komerički, detaljno su opisali kako je Vidošević, zajedno sa Z. Peternel, osmislio način izvlačenja novca iz HGK.

– S HGK sam surađivao od 1998. radeći na projektima kao što je “Kupujmo hrvatsko”, “Be CROative” i dr. Vidošević ili Zdenki Peternel pitali su me 2006. znam li nekoga preko koga bi se mogla izvući lova iz HGK. Rekao sam da znam i spomenuo sam Igora Premilovca, koji je tražio proviziju od 10 posto – kazao je Komerički.

Novac izvlačen iz HGK sjedao je na račun Premilovčeve tvrtke Remorker u Austriji, gdje ga je Premilovac podizao te donosio u Hrvatsku. Umanjen za svoju proviziju, a prema optužnici on je na tim poslovima “zaradio” 2,9 milijuna kuna, novac je predavao Komeričkom, a ovaj ga je predavao Zdenki Peternel ili Vidoševiću. Premilovac je o isplatama vodio precizne bilješke u bilježnici A6 formata, koja je završila u rukama USKOK-a, a bilješke su bile i šifrirane, pa su dvije kvačice pokraj iznosa novca, objasnio je Premilovac, značile da je novac predao Komeričkom. Iako Premilovac nije puno ispitivao o novcu, jednom je ipak Zdenku Peternel pitao što radi s njim.

Šef zna najbolje

– Ona mi je kazala: Šef uvijek ima nešto pametno i lijepo napraviti s tim novcem! Zaključio sam da je taj šef Vidošević jer u hijerarhiji HGK između Zdenke Peternel i Vidoševića nije bilo nikog drugog – kazao je Premilovac. Problemi za njega, ali i za Vidoševića i Peternel, počeli su kada se jedna od Premilovčevih tvrtki koja je služila kao paravan za izvlačenje novca našla na udaru poreznika. Premilovac je pomoć potražio kod Zdenke Peternel i Vidoševića, o čemu svjedoče i nađeni SMS-ovi te e-mailovi. Jedan od SMS-ova poslan Zdenki Peternel 3. rujna 2013. glasio je: “Kontaktirajte Igora do kraja tjedna i ne pravite se ludi jer će sve otići krivo po Vas. Dobro znate što ste radili i za koga! On će sve reći i snimke predati!” Koji mjesec nakon te poruke vrata Remetinca prvo su se zatvorila za Zdenkom Peternel, a zatim i za Vidoševićem, a Premilovac je postao ključni svjedok USKOK-a čije su riječi, prema optužnici, potkrijepljene podacima s bankovnih računa, zapisima iz njegove bilježnice te uplatama koje su s računa HGK išle na račune Remorkera.

>> Vidoševića terete da je izvlačio novac iz HGK te zadržao 26,2 milijuna kuna

>> Čovjek čije su bilješke kobne za mnoge

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar sin
sin
17:02 22.07.2015.

E moj Nadane pravo si lopovsko smeće,ali nažalost nisi jedini.

L0
luena 01
17:12 22.07.2015.

Samo nemojte covjeka prozivati i optuzivat,ne bi on ... Sve sto ima je radom stekao od zraka i ljubavi zivio,il je naslijedio... =:-)) Postenje mu iz ociju viri a mi svi lopovi bez toga sto on ima....Kod ovakvih ljudi u ovakvim slucajevima pozelim kazne kao u Korei...mi smo preblagi zato i jest ovako kako je ... Vlada lopovluk ,korupcija ,nepostenje ...

Avatar Getrib
Getrib
18:02 22.07.2015.

Plebiscitarno izjašnjavanje kako nije kriv i da mu mrzitelji svega hrvatskoga namještaju političko suđenje, može početi.