pozitivno mišljenje

Nabava novih vlakova za HŽPP može se sufinancirati iz fondova EU

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Nabava novih vlakova za HŽPP može se sufinancirati iz fondova EU
24.01.2020.
u 18:45
Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.293,862.809 kuna, od čega 1.035,687.620 kuna iznose prihvatljivi troškovi projekta koji će se najvećim dijelom, odnosno s 85 posto, sufinancirati iz Kohezijskog fonda
Pogledaj originalni članak

Stručnjaci programa JASPERS dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje, tzv. IQR (Independent Quality Review), za sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) novim elektromotornim vlakovima.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da propisana procedura odobrenja velikog projekta podrazumijeva i službenu odluku Europske komisije o odobrenju financiranja projekta koja se očekuje u sljedećim mjesecima. Uz dostavljeno pozitivno mišljenje IQR, a potom i službenu odluku EK, taj će projekt biti ocijenjen prihvatljivim za sufinanciranje iz europskih fondova, nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i HŽPP-a kao korisnika ovog projekta. HŽPP će ovim projektom modernizirati svoj vozni park 21 novim elektromotornim vlakom (11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih).

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.293,862.809 kuna, od čega 1.035,687.620 kuna iznose prihvatljivi troškovi projekta koji će se najvećim dijelom, odnosno s 85 posto, sufinancirati iz Kohezijskog fonda. U Ministarstvu podsjećaju da će RH do 2030. u željeznicu uložiti ukupno 3,5 milijardi eura, i to najvećim dijelom iz EU fondova.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SZ
slaven.zadravec
19:22 24.01.2020.

Stanje željezničkog sustava nam je daleko ispod evropskog prosjeka, a mi namjeravamo kupovati ratne avione?!?