'MALI ZELENI'

Pobjednici natječaja Rezolucija Zemlja na Plitvičkim jezerima

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Djeca iz OŠ Mala Subotica posjetili Plitvička jezera
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Djeca iz OŠ Mala Subotica posjetili Plitvička jezera
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Djeca iz OŠ Mala Subotica posjetili Plitvička jezera
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Djeca iz OŠ Mala Subotica posjetili Plitvička jezera
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Djeca iz OŠ Mala Subotica posjetili Plitvička jezera
Rezolucija pasica NOVA
13.09.2022.
u 09:16
"Ovo je predivan projekt, nagrada je bila izuzetna motivacija učenicima. Ovakvih ekoprojekata trebalo bi biti više", tvrdi učiteljica Maja Solina
Pogledaj originalni članak

Ovdje nam je jako lijepo, većina nas je prvi put ovdje. Čak smo vidjeli i zmiju, poskoka! I slikali smo je, predobro! – ispričali su nam učenici sadašnjeg 7. c razreda osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica, koje smo dočekali na pristaništu brodića u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Nakon što su se prošetali dijelom Plitvica, razgledali jezera, šetnice, špilje s famoznom zmijom kojoj su se obradovali, jer nisu očekivali da će u daljini imati prilike vidjeti i tog stanovnika prirode, brodićem su plovili jezerom i nakon dvadesetak minuta stigli na livadu gdje su imali pola sata pauze. Da srede dojmove, pogledaju fotografije u svojim mobitelima, prokomentiraju što su vidjeli te da uživaju u druženju i sunčanom danu koji ih je pratio na putovanju i prepričaju nam svoje dojmove.

Mali zeleni dobio 200 radova

Ekipa zapravo put može zahvaliti petorki iz svog razreda koja je dio medijske skupine koju u školi vode nastavnice Nikolina Hampamer i Iva Mihalić Krčmar. Iako je medijska skupina već osvajala brojne nagrade, ova je petorka iz lanjskog 6. c razreda na proljeće snimila svoj prvi film i – osvojila nagradu u sklopu Večernjakova ekološkog projekta koji je najveći u Hrvatskoj – Rezolucije Zemlja, odnosno natječaja 'Mali Zeleni' na koji je pristiglo čak 200 kreativnih radova učenika osnovnih i srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske.

Ideje i videomaterijali o očuvanju okoliša učenici su radili u tri kategorije; do 4. zareda, do 8. razreda, te srednjoškolci, i to na temu EKO superjunaka, EKO škole i EKO videoreportaže za srednjoškolce. Od najmlađih, najbolju su priču imali učenici 4. razreda koprivničke Osnovne škole Braća Radić (Područna škola Starigrad), koji su pobijedili u kategoriji EKO superjunak.

U videu do dvije minute opisali su i vizualno prikazali superjunakinju ili superjunaka koji će spasiti Zemlju, a učenici 4. razreda za tu su priliku osmislili Ekoprskalića, junaka koji je čudotvornim pripravkom od koprive napao Smećka, otjerao ga, spasio ljude i djeci očistio grad Koprivnicu, a zatim i cijelu državu. Za svoju kreativnu ideju oni su, ali i pobjednici u ostale dvije kategorije, nagrađeni jednodnevnim izletom u Nacionalni park Plitvička jezera.

Dakle, nakon kolega iz Koprivnice koji su Plitvice posjetili početkom rujna, na isti su se izlet uputili i čelnici lanjskog 6. c razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Oni su pobjednički tim u kategoriji učenika od petog do osmog razreda, a svojim su videomaterijalima imali zadatak prezentirati kako škola može biti više "zelena", ekološka, održiva i pokazati kreativna rješenja primijenjena u praksi.

Stoga su u školskom dvorištu uz pomoć nastavnika i domara izradili cijelo jedno izletište vrba. Posadili su drveće, postavili informativne panoe, napravili kućice za ptice i u cijeli projekt uključili čitavu školu. No to nije prva takva velika aktivnost učenika ove škole – već odavna imaju svijest o sortiranju otpada i znaju da ono što su sami naučili moraju prenijeti najmlađim učenicima, pa su tako i izletište vrba namijenili budućim generacijama škole kreirajući im ujedno i prostor za terensku nastavu, ali i iskustveno učenje.

– Bilo nam je jako lijepo raditi taj video, baš smo se potrudili i osmislili sav projekt i bili smo uvjereni da smo napravili dobar posao. Odvajanje otpada, sortiranje, briga o zelenilu, sve mi to znamo i raditi i u školi i kući. Zato nam je i jako lijepo ovdje na Plitvicama; vidjeli smo i ribe u jezerima, ovdje je priroda baš netaknuta – pričali su nam članovi medijske skupine iz Male Subotice. Rekli su i da im se cijeli projekt Rezolucija Zemlja sviđa, jer tako se treba ponašati.

U kategoriji srednjih škola najbolji su bili učenici su 1. f razreda Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca iz Vinkovaca. Oni su u novinarskoj formi intervjua napravili prilog o reciklažnom dvorištu u svome gradu, prezentirali su i predstavili nastanak komposta i detaljno objasnili kolika je važnost dobivanja sirovina za daljnju proizvodnju upravo recikliranjem koje neće ugrožavati prirodne resurse. I dok školarci iz Vinkovaca svoj izlet na Plitvice tek planiraju, mališani iz Koprivnice prisjetili su se svog izleta.

Snimalo se dva tjedna

– Sve nam je bilo jako zanimljivo jer često sudjelujemo u ekoprojektima i natječajima, a ekološku osviještenost djece razvijamo od 1. razreda. Prilikom objave natječaja "Mali zeleni" i saznanja o glavnoj nagradi bilo je vidljivo oduševljenje i ni sekunde nisu razmišljali ili pokazali negodovanje za snimanje videa. Iz razgovora s njima saznala sam da je tek nekoliko učenika posjetilo NP Plitvička jezera, a nakon što sam vidjela sjaj u njihovim očima na sam spomen tog nacionalnog parka, nisam ni sekunde razmišljala i primili smo se posla. Snimanje je trajalo dva tjedna – kazala nam je njihova učiteljica Maja Solina. Klinci kažu da su se jako dobro zabavljali dok su snimali vide, a poslije su nestrpljivo čekali da vide jesu li nešto osvojili.

– Klinci su bili uvjereni u pobjedu, a kada sam zaprimila mail i objavu rezultata koje sam im priopćila, vrisak, ples i pjesma u učionici trajali su cijeli nastavni sat. To oduševljenje na dječjim licima zapravo mi je bila jedna od najljepših nagrada za rastanak od njih. Najljepši ispraćaj u 5. razred. Na Plitvičkim jezerima bilo je predivno. Oduševljenje na njihovim licima nije izostalo. Često su se čule rečenice: "Ovdje je puno ljepše nego na fotografijama". Mogu samo reći da je ovo bio predivan projekt, a nagrada je bila izuzetno visoka motivacija učenicima za sudjelovanje. Ovakvih bi projekata trebalo biti više. Učenici su stekli puno novih znanja i iskustava i velika hvala Večernjem listu što nam je omogućio ovaj izlet – kazala nam je Maja Solina.

Više zelenih vijesti pronađite na Rezolucija Zemlja!

Rezolucija pasica NOVA

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.