Dugogodišnja želja

Na ulazu u grad postavit će se ploča s natpisom Rijeka-Fiume

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Na ulazu u grad postavit će se ploča s natpisom Rijeka-Fiume
29.09.2018.
u 06:43
Natpisi neće biti postavljeni kao službeni prometni znak, već kao turističko-informativna ploča.
Pogledaj originalni članak

Jedna od dugogodišnjih želja Zajednice Talijana Rijeke uskoro bi mogla biti ispunjena. Naime, prema pisanju tamošnjih medija, na ulazu u grad Rijeku uskoro bi mogla biti postavljena ploča s natpisom Rijeka-Fiume. Navodno je upravo taj projekt bio jedna od tema nedavnog sastanka članova Zajednice Talijana i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Između želje i propisa

Nađen je model suradnje po kojem će biti zadovoljena dugogodišnja želje Fiumana, ali i hrvatskih propisa, zakonske regulative koja uređuje uvođenje dvojezičnih natpisa u gradove i općine diljem Hrvatske. Stoga je dogovoreno da natpisi neće biti postavljeni kao službeni prometni znak, već kao turističko-informativna ploča na kojoj stoji pozdrav gostima koji dolaze u grad Rijeku, odnosno Fiume.

Razlog ovakvog dogovora koji je, kažu u Zajednici, podržao i riječki gradonačelnik, u tome što bi uvođenje službenog prometnog znaka zahtijevalo izmjenu svih gradskih odluka u kojima se sada spominje grad Rijeka te promjenu zakona i odobrenje nadležnog ministarstva koje je, u ovom slučaju, upitno. No, kako postavljanje turističko-informativne ploče u bilo koji grad spada u ingerenciju gradonačelnika, ovakav će dogovor biti realiziran. Rok još nije dogovoren jer traju konzultacije koje će uskoro biti objašnjene na tiskovnoj konferenciji na kojoj će biti poznato što je dogovoreno i o uvođenju vizualne dvojezičnosti u Rijeci.

I nova predsjednica Zajednice Talijana Rijeke Melita Sciucca, profesorica talijanskog jezika, kazala je kako Zajednica ne traži punu dvojezičnost, koja postoji u dijelovima Istre, ali da bi im bilo drago da grad Rijeka pokaže dobru volju pa da na ulazu u grad postave natpis Rijeka-Fiume.

I kartolina na talijanskom

Bili bi zadovoljni, kazala je u jednom razgovoru predsjednica Zajednice, da se provede i dogovor da se dio tradicionalnih toponima označi nazivima na talijanskom jeziku s obzirom na to da je talijanska manjina dio povijesti toga kraja, pa smatraju da zaslužuju takve natpise. Najavila je i izdavanje kartoline iz Rijeke na talijanskom jeziku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

TA
tarzan
07:02 29.09.2018.

Kada će na tabli na ulazu u Rim pisati Roma - Rim?

VI
VisAVis2
08:47 29.09.2018.

A spomenik D Anunciju, ekipi uz fašio?

Avatar Mi sami
Mi sami
07:38 29.09.2018.

Nevjerojatno što se sve sešava protivno zakonu jer je talijana ispod zakonsk9g minimuma hrvatska vlada dozvoljava ponovo okupaciju Rijeke. Da to nije poželjela.manjina u vidu vječitog furia radina?