istraživanje

Na samom smo europskom dnu: Pravednost po zapošljavanju u rangu Srbije,Crne Gore...

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
burza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
24.06.2020.
u 21:58
22,5% Hrvata smatra da mnogim ljudima iz siromašnijih zemalja izvan Europe treba dopustiti da se dosele i žive u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Više od 90 posto Hrvata osjeća se sigurno hodajući po mraku po susjedstvu, što Hrvatsku svrstava u sam europski vrh, no na samom smo dnu kada je riječ o pravednosti pri zapošljavanju, zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Italijom i Slovenijom.

Više od polovice Hrvata, naime, smatra kako nema svatko u zemlji poštenu priliku za pronalazak posla. Također, na vrhu smo liste, uz Švedsku, Španjolsku i Norvešku, kada je riječ o pozitivnim stavovima o prihvatu migranata, a u europskom smo prosjeku i kada je riječ o stavovima o pravima istospolnih parova na posvajanje djece, koje podupire gotovo petina Hrvata. Neke očekivane, a neke iznenađujuće rezultate donosi Europsko društveno istraživanje.

Riječ je o nadnacionalnom istraživanju koje bilježi i sistematizira stavove i promjene u europskoj društvenoj i političkoj klimi, a Hrvatska mu se priključila prvi put nakon 10 godina.

Istraživanju je od rujna 2019. do siječnja 2020. pristupilo 1810 stanovnika starijih od 15 godina, a nacionalni koordinator za Hrvatsku bio je izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IB
iva.begovic
08:41 25.06.2020.

Dobro se sjećam kada je Plenković najavljivao da će promijeniti HDZ. I nije da možda nije pokušao. Ali HDZ se prmjeniti ne može, previše je tu korupcije i uhljebništva. Jedini način da se HDZ promijeni na bolje (što doista i želim) jest da na duži period ostane ostane bez vlasti kako bi se pročistio od brojnih onih koji su u toj stranci zbog sinekura i nadleštva. Sa Plenkovićem kao predsjednikom HDZ ima potencijala u vodstvu ali nema potencijala u članstvu tj. mainstream-u. Dovoljno je dugo Plenković uzalud " krečio". Stranka semože transformirati jedino odozdo. Nakon što u dva-tri mandata izgubi vlast pa se 220.000 članova pročisti od korumpiranih i uhljeba. Samo tako, najmanje 8 godina bez vlasti tj. sinekura i HDZ će se pročistiti. Onaj tko je na kormilu poštenih može biti i budala i kao takav je bolja opcija od pametnog na kormilu nepoštenih.