Obrazovna reforma

Na nove edukacije ide 36 tisuća profesora i nastavnika

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Na nove edukacije ide 36 tisuća profesora i nastavnika
08.01.2019.
u 11:03
Ministarstvo obrazovanja organizirat će stručne skupove i radionice.
Pogledaj originalni članak

Za učitelje i nastavnike svih nastavnih predmeta na županijskoj i lokalnoj razini tijekom siječnja i veljače bit će organizirano oko tisuću jednodnevnih stručnih skupova, a sve u povodu frontalnog uvođenja “Škole za život” koja sa svojom primjenom počinje u rujnu ove godine. Nastavak je to radionica na koje se nastavnici moraju odazvati, a ujedno i odgovor Ministarstva obrazovanja da obrazovnim djelatnicima omogući više edukacija uživo nego što je to bilo s onim nastavnicima koji su se pripremali za eksperimentalnu fazu reforme. Tako se, poručuju to iz Ministarstva obrazovanja, u ovom i idućem mjesecu na edukacijama očekuje oko 36 tisuća učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola. Sljedeći ciklus edukacija koje se održavaju uživo bit će u svibnju i lipnju, a do tada će se nastavnici i profesori nastaviti podučavati virtualno.

– Na temelju provedene evaluacije prvog polugodišta “Škole za život” i iskustava s terena, u sljedeća dva mjeseca bit će održano tisuću edukacija za kurikularnu reformu. Uz online edukacije, kontinuirano se održavaju i edukacije uživo tako da možemo govoriti o dosad najvećoj edukaciji u povijesti Hrvatske kako po obuhvatu tema tako i broju sudionika. Po broju učitelja koji sudjeluju može se usporediti s gradom veličine Vinkovaca – poručila je tako ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Kako je napomenula ministrica, tijekom drugog polugodišta 2019. godine planiraju se još tri savjetnička posjeta svim školama koje sudjeluju u eksperimentalnoj fazi reforme, s ciljem, kako je naglasila, daljnjeg razvoja profesionalnih kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika te prikupljanja informacija o primjenjivosti novih kurikuluma, metoda rada i novih nastavnih sredstava koji će se primjenjivati od početka nove školske godine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GO
goran2hr
12:30 08.01.2019.

Jokićev kurikulum je odbačen i on je dao ostavku. Kakav nam se ovo sad kurikulum nameće? Tko je autor?

SU
suvaja
11:51 08.01.2019.

Osim smjeske i svite oko nje tzv.reformu obrazovanja nitko ne razumije.. .ovo je nova suvarovica

BA
bakulušić
11:14 08.01.2019.

U Kumrovec?